A szakértők szerint a poloskák az elmúlt 20-30 évben visszatértek - nemcsak Franciaországban, hanem világszerte. A rovarokról szóló jelentések 71 százalékkal nőttek 2023 januárja és szeptembere között a tavalyi év előző időszakához képest.
A poloskafertőzés miatt egy athéni szálloda egy részét be kellett zárni, a szálloda vezetősége a francia utazókat okolja, akik Európa-szerte magukkal hurcolták a kártevőket.

Spanyolországban is megszaporodtak a poloskákról szóló jelentések, Madrid és Barcelona, valamint Katalónia, Aragónia, a Valenciai Közösség és a Baleár-szigetek belföldi régiói a legsúlyosabban érintett területek közé tartoznak.
A londoni metróban is találtak ágyi poloskákat, s Sadiq Khan polgármester azonnal jelezte is, hogy lépéseket tesznek a rovarok terjedésének megakadályozására. Franciaországban pedig már iskolát kellett bezárni az ágyi poloskák inváziója miatt.

Több tényező, köztük a globalizáció, a kereskedelem, a turizmus és a bevándorlás is hozzájárult az újjáéledésükhöz.

Az ágyi poloskák vérrel táplálkoznak, harapásuk erősen viszket, de ritkán más egészségügyi problémát is okoznak. Nevük ellenére a poloskák szekrényekben, kanapékon, üléseken, lábazatokon és egyéb fából készült berendezési tárgyakban is megtalálhatók.
A legnagyobb gond az, hogy az évek során egyre ellenállóbbá váltak a rovarölő szerekkel szemben, és köztudottan nehéz megszabadulni tőlük.