Az antociánok természetes növényi pigmentek, bioflavonoidok.  A növényi pigmenteket különböző csoportokba sorolhatjuk. Vannak a karotinoid típusú vegyületek, ide tartozik például a likopin vagy a karotin. Vannak a xantofillek, amelyek oxigéntartalmú karotinoidok, és az őszi levelek sárgás színéért felelősek. A harmadik csoportba a porfirin vázas pigmentek tartoznak, ide tartozik például a kékeszöld klorofill. A legváltozatosabb színeket adó csoportot pedig az antociánok alkotják, ugyanis ezen vegyületek színe a narancsvörös árnyalattól egészen az ibolyakékig változhat.

Az antociánok a bioflavonoidok élettani szempontból kiemelkedően értékes csoportjába tartoznak. Legnagyobb mennyiségben az élénk színű (vörös, lila, kék, narancssárga) gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg, mint például az fekete áfonya, eper, kökény, málna, fekete ribizli, cékla, sárgarépa stb.

 

Miként hatnak az emberi szervezetre?

Az antociánok a többi flavonoidhoz hasonlóan rendkívül erős antioxidánsok. Az emberi szervezetben számos szabadgyök képződik, ezek többsége méreganyagok bevitelétől, radioaktív vagy mikrohullámú sugárzástól, és számos egyéb tényezőtől alakulhat ki. Ha az antioxidáns -szabadgyök egyensúly felborul, akkor a szervezetben károsodás következik be. Az antioxidánsok segítségével fenntartható az egyensúly, megelőzhető a sejtek korai öregedése, és megőrizhető az egészséges állapot. 

A kutatók szerint az antociánok elsősorban a káros környezeti hatások által okozott problémákat orvosolhatják: antioxidáns, antimikrobiális, sejtvédő, tumorellenes, lipidcsökkentő, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.