Használjuk ki a langyosabb időszakokat az első kerti munkákra, mert saját egészségünknek is jót tesz a friss levegő. Ha a fák ágai letörtek a télen, metsszük vissza ágalapra, vágjuk le a beteg ágakat és kezeljük a sebeket az erre a célra kapható szerekkel. Gyűjtsük össze a fákon, fák alatt maradt terméseket, ezekből betegségek indulhatnak ki. A formára nyírt sövények első metszése is tavasszal esedékes. A tavasszal virágzó sövényeket majd csak a virágzás után nyírjuk, különben eltávolítanánk a már ősszel kialakult virágrügyeket (pl. aranyvessző, kerti gyöngyvessző, orgona, korai tamariska). Márciusban és áprilisban még fákat, cserjéket is ültethetünk. Ezeknek a növényeknek azonban rövidebb idő áll rendelkezésükre, hogy kellően begyökeresedjenek, ezért száraz időben rendszeresen, a talajt mélyen átitatva öntözzük meg őket.

A nyáron virágzó évelőket is felfrissíthetjük, ha túl sűrűre nőttek sziklakerti növényeink, ritkítsuk meg őket, bőséges virágzással hálálják meg a kényelmes helyet. A fagymentes helyen teleltetett hagymás és gumós növényeket, mint a kána, kardvirág, dália, tavasszal ismét kiültetjük. Ügyeljünk az ültetési mélységre és távolságra, ha nem biztosítunk elegendő helyet fejlődésükhöz, kevesebbet virágoznak. A teljes hóolvadás után a gyep gondozása is sok munkát ad. Tisztítsuk meg alaposan, távolítsuk el a gyomot és lazítsuk, szellőztessük meg. Ha erősen megtömörödött a talaj, célszerű a szellőztetés után homokot gereblyézni a bevágásokba, ezzel javítva a talaj szerkezetét.

Szobanövényeink is érzik a tavaszt, segítsünk nekik a tavaszi megújulásban!

Tisztítsuk meg őket, vágjuk le a megsárgult leveleket, elnyílt virágokat, megbarnult hajtásokat, így a növény teljes energiáját a fejlődésre fordítja, új hajtásokat, bimbót fejleszt. Egyúttal végezzük el a formázó, fiatalító metszést. Portalanítsuk a levélzetet. A pálmákat, páfrányokat langyos vízzel lezuhanyozhatjuk, de előtte fóliával takarjuk le a földjüket, hogy ne vegyen fel túl sok vizet. A nagylevelű növényeket nedves ruhával töröljük le. Vigyázat, néhány (általában szőrös levelű) növény (pl. fokföldi ibolya) nem szereti, ha levelét víz éri, ezeket száraz ecsettel portalanítsuk. Ha kártevőt találunk, megfelelő szerekkel védjük meg növényeinket. Lassan szoktassuk a növényeket az erős tavaszi napfényhez. Még a napfényéhes kaktuszoknak is sokkhatás az erős fény a téli szürkeség után.
Kezdjük meg a tavaszi tápoldatozást! A szobanövényeket márciustól szeptemberig hetente-kéthetente tápoldatozzuk a fajtájuktól, tartási körülményeiktől függően (a kaktuszoknak április előtt ne adjunk tápanyagot öntözővizükhöz!).