mosószóda számos területen felhasználható, ezek közül a legismertebb a textilmosás. A mosószóda zsíroldó, vízlágyító, szennyoldó hatású. Vízben nagyon jól oldódik, így mosás után nem marad vegyszermaradék a ruhában. Mivel a mosóporokkal ellentétben nem tartalmaz illatanyagokat, az is bátran használhatja, aki az illatanyagok összetevőire allergiás. Gépi és kézi mosáshoz egyaránt alkalmas.

Így használjuk:

Gépi mosás során 4-5 kg száraz ruhához 3-4 evőkanál elegendő belőle. Áztatáshoz 15 liter vízhez 1-2 evőkanál mosószódát kell adagolni. Hátránya, hogy gyapjú és selyem mosására nem alkalmas.

A mosószódát használhatjuk a mosóporral keverve 1/3 rész mosópor és 2/3 rész mosószóda. Már ezzel is csökkenthetjük mosópor felhasználásunkat.

A mosószódát jó szennyoldó hatása miatt használhatjuk mosogatásra is. 5 liter forró vízhez adagoljunk 1 evőkanál Mosószódát. A zsíros, ráégett szennyeződéseket is feloldja. Mosogatás után alapos öblítés szükséges, mert különben fehér foltosan szárad meg az edény.

 A modern háztartások tisztítószer-kiadásait a mosószerek mellett talán leginkább a mosogatógép tabletták terhelik. Sokat spórolhatunk, ha a tabletták helyett 1 kávéskanál Mosószódát teszünk az adagolóba. Itt is fontos az öblítés. Készíthetünk házilag is öblítő folyadékot. 1 dl vízben oldjunk fel 1 evőkanál citromsavat, és ezt adagoljuk a mosogatógép öblítő tárolójába.

Mosószódával szinte minden mosható felületet takaríthatunk. 1 liter vízhez adagoljunk a felület szennyezettségétől függően 1-3 evőkanál Mosószódát. Az így elkészített általános tisztítóval lemoshatjuk a csempét, a tűzhelyet, a padozatot. Takaríthatjuk a fürdőkádat, a WC-t, az ajtót, az ablakkeretet. Nagyon fontos, hogy a megtisztított felületet le kell öblíteni, mert öblítés nélkül fehér foltosan szárad.

A hagyományos tisztítószerek kellemes illatát sem kell nélkülöznünk, ha az elkészített Mosószóda-oldatba néhány csepp illóolajat adagolunk.

Sokat tehetünk környezetünkért és sokat spórolhatunk, ha átgondoltan, tudatosan alkalmazzuk tisztítószereinket. A tisztítószergyártók által javasolt alkalmazási koncentrációk egy általános felhasználásra vonatkoznak. Nem mindegy, hogy egy forgalmas váróterem vagy a nappalink padozatát kell-e felmosni. Merjünk arra gondolni, hogy nagyszüleink leginkább tiszta vízzel takarítottak, merjük minimalizálni otthonunkban a tisztítószerek mennyiségét. A tisztítószerek minimális szükséges mennyiségének alkalmazásával a tisztaság megtartása mellett csökkenthetjük környezetünk és családunk vegyi anyag terhelését.