Már ma is hatalmas műanyag szemétszigetek lebegnek a Csendes-óceán vizein, és az ún. mikroműanyagok már ivóvizünkben is megjelentek. Mi is sokat tehetünk azért, hogy ez ne így legyen.

Többféle élelmiszer egy csomagolóanyagban

Amit tudsz, tégy egymás mellé, például egy zacskóban hazaviheted a krumplit, a hagymát, a répát, a céklát és a zellert.  Ez könnyen kivitelezhető, ha az árus kitesz bevásárlókosarat, amibe összegyűjtöd az árut, ő pedig fajtánként méri. A mérlegeken van „TÁRA” funkció. Ha már van áru a mérlegen és az árus ezt megnyomja, a mérleg beáll nullára és a következő tétel tényleges tömegét méri.

Vászonszatyrok

Amíg újak, mutatósak, bátran hazaviheted bennük a vásárolt holmit. Sokkal kényelmesebbek és jobban néznek ki, mint a zörgős nejlon. Moshatóak, de ne csüggedj, ha nem tudtad szépre mosni őket, nekünk sem sikerült. Használd el őket zacskó helyett keményebb zöldségek, gyümölcsök csomagolására.
Kisebb vászonszatyrokba, vászon táskákba tudsz száraz hüvelyeseket, magokat, gabonát vásárolni. Érdemes beszerezni olyat, amit felül össze lehet kötni vagy húzni.
A kenyerekhez sem kell feltétlenül papírt kérned, ha viszel magaddal kenyeres zsákot, akkor azt beletehetik neked a pékségben. Semmilyen higiéniai előírás nem tiltja ezt.

Kosarak

Hajdanán, a műanyagkor előtt ilyennel jártak bevásárolni. A jobb darabok sok éven át használhatók és nem nyomódik össze bennük az élelmiszer. Viszont a kosár használata is egy kis odafigyeléssel jár, mivel már bevásárlás előtt gondolni kell arra, hogy magaddal vidd. Míg a vászonszatyrokból mindig tarthatsz a táskádban pár darabot, így bármikor előkaphatod.

Ételes dobozok  XS-től XXXL-ig

Érdemes többféle méretet hozni bevásárláshoz, mert 

  • A nagyobbakba vásárolhatsz könnyen nyomódó gyümölcsöt, kimért leveles zöldséget, például spenótot, rukkolát és a paradicsom se pukkad ki benne útközben
  • Kimért keménysajtot, akár többfélét
  • A kisebbekbe krémsajtot, túrót
  • Süteményt, készételt 

A befőttesüveg alaposan tisztítható

Vásárolhatsz bele túrót, tejfölt, krémsajtot és ha oda tudsz figyelni a függőleges szállításra, még kimért tejet is. Kerülhetnek bele kimért magvak. Ne dobjuk ki a paradicsomlé vagy gyümölcslé üvegét sem, mert ezek széles szája teljesen alkalmas kimért tej vásárlására. Az üveg sokkal könnyebben tisztítható, emellett biztosan nem oldódnak ki káros anyagok belőle, mint egy műanyag palackból.

Tojástartó

Legyen nálad, ha tálcáról árult tojást szeretnél vásárolni. Sok árus szívesen veszi, ha a fölösleges darabokat elviszed neki.

Óriásszatyrok, tartós reklámtáska

Sok helyen lehet már venni néhány száz forintért erősebb anyagból varrott polipropilén táskákat, különböző méretben. Ezeket nagyon sokáig, évekig lehet használni. A bélelteket lehet mosni, a nem bélelt táskákat pedig egyszerűen csak ki kell törölni. Ezekben érdemes hazavinni mindazt, amit a fent említett csomagolóanyagokba összevásároltál. Ha nem szeretünk vagy nem tudunk nagy táskákat cipelni, akkor beszerezhetünk egy kerekes bevásárló kocsit, amit aztán csak húzunk magunk után.

További ötletek

Ha megoldható, inkább indulj el tömegközlekedéssel vagy biciklivel vásárolni, ha otthon hagyod az autót máris segítettél a környezetnek és hozzájárultál a káros gáz kibocsátás csökkentéséhez.

Ha neked nem tetszenek a fentebb említett ötletek és egyes esetekben ragaszkodsz a nejlon csomagoláshoz, már azzal is sokat segíthetsz, ha összegyűjtöd a zacskókat otthon és elviszed magaddal a legközelebbi bevásárláshoz. Így nem kell egy újabb nejlon zacskót letépned. A piacon biztosan nem fognak megszólni, ha a zöldségeket, gyümölcsöket a saját zacskódba válogatod, áruházakban pedig nem írja elő semmilyen szabály, hogy mibe pakolod a cuccaidat. Arra ügyelj, hogy a zacskó legyen tiszta. A nejlon zacskót is el lehet öblíteni folyóvíz alatt és miután megszáradt újra elviheted a piacra.

Látogass ki a Biokultúra Ökopiacra, ahol Európai Fenntarthatósági Hét eseményt szervezünk június 2-án Okosan az Ökopiacon címmel.

Keresd az Okosan az Ökopiacon standot és meghívott kiállítóinkat!

Bővebb információ a rendezvényről:

https://www.biokultura.org/hu/rss-feed/1015-okosan-az-okopiacon

https://www.facebook.com/events/1513342702109934/

Köszönjük, ha Te is tudatosan és okosan vásárolsz!