Sokszor találkozunk azzal a lenéző, lekicsinyítő véleménnyel, hogy ez egy nagyon egyszerű, odafigyelést sem igénylő tevékenység, csak mindent egy ládába vagy edénybe kell dobni, le kell csapni a tetejét, és hamarosan kész komposztot kapunk. Ez nem ilyen egyszerű, de nem is túl bonyolult. Ehhez is tudásra van szükség. A tudás megszerzéséhez meg motivációra. Mi is így kezdtük 10 évvel ezelőtt.
Főként az a kérdés foglalkoztatott, hogy ezt a számunkra csodálatos tevékenységet miért csinálják kevesen?! Arra következtetésre jutottunk, hogy a kíváncsiság még nem motiváció. Sok az ezzel kapcsolatban megjelenő téves információ.
Volt olyan felhívás nem oly rég, hogy aki teheti, kezdjen el komposztálni, mindegy hogyan, csak kezdje el… No, itt a gond! Ha nincs hozzá megfelelő alapismeret, akkor ne kezdje el, mert nem biztos, hogy sikerülni fog. Elmegy a kedve, abbahagyja, és ami a legrosszabb: ezt elmondja majd barátainak, ismerőseinek, s ők ezt a történetet hallgatva már el sem kezdik, meg sem próbálják. Ezáltal nem tud elterjedni, vonzóbb, „divatos” tevékenységgé válni.
Aki viszont környezettudatosan, jól végzi a komposztálást tőle „ellesik” a tudást, fortélyokat és a környezetében is egyre többen fogják művelni. Mi tudunk ilyen példákat. Ezért is választottuk a fő szlogenünkké: „KOMPOSZTÁLNI JÓ(L)!” Egy a lényeg: csak jól érdemes csinálni, mert a helytelenül végzett munka sok bosszúságot tud okozni. Mi a 10 év alatt igen sok megfigyelésre, tapasztalatra tettünk szert. Többféle módszert kipróbáltunk sokat kísérleteztünk, míg véglegesítettük a módszerünket, amit „COMPASTOR® technológiának” neveztünk el.
Hobbi tevékenységként indult, a motiváció is megvolt. Valami hasznosat akartunk kezdeni a keletkező zöld- és szerves hulladékkal… Ma már elmondhatjuk, hogy a városok közterületein keletkező zöld- és szerves hulladékot is fel tudjuk dolgozni, le tudjuk komposztálni, ezáltal a lenyírt fű, a lehullott lomb, falevelek, az elvirágzott egynyári növények nem a hulladéklerakóba végzik - vagy ami a legrosszabb: égetésre kerülnek -, hanem újrahasznosulnak jó minőségű komposzt formájában. Ezt aztán újra fel lehet használni, ültetésre, talajjavítására, tápanyag utánpótlására, tehát „visszatesszük” a körforgásba. Ez egy szép tevékenység!
A szakirodalom szerint többféle módszerrel lehet komposztálni. Mi a vermi komposztáláshoz nagyon hasonlító módszert dolgoztunk ki, amiben csak természetes megoldásokat koncentrálunk és kombinálunk. Minden esetben komposztoltó anyagot alkalmazunk. Az általunk kifejlesztett COMPASTOR® komposztoltó a komposzthalom élesztője, életrekeltője, ez biztosítja az eredményes és sikeres, viszonylag gyors komposztálást. Ez egy zöld-technológia, vegyszereket nem tartalmaz.
Komposztálhatunk az erre a célra készült komposztládákban, komposztedényekben illetve - ahol lehetséges – komposztprizmában (mi ezt ajánljuk). Ez utóbbi forma biztosítja a legjobban a komposztáláshoz szükséges feltételek megteremtését.
Mindenkinek a körülményei döntik el, hogy melyik komposztálási megoldás a megfelelő számára. Mostanra eljutottunk odáig, hogy ha megvan a motiváció- „tenni a környezetünkért”, megvan a tudás (nem kell hozzá főiskolai végzettség), megvan a megfelelő környezet, hely, eldöntöttük hogy komposztálóedényben vagy prizmába téve végezzük a tevékenységet és összegyűjtöttük az „induló” komposztálni való zöld- és szerves hulladékokat, akkor talán el is kezdhetjük ezt az izgalmas vállalkozást, hogy hasznosítható termékeket állítunk elő.
Hogyan? Azt a következő részben írom meg.
Addig is jó felkészülést hozzá!
Pásztor József- Compastor
www.compastor.com