Ahogy egyre többet hallunk a bélflóra fontosságáról és az emésztésről, egy ősi ételkészítési technika kerül a figyelem középpontjába: a fermentáció. De vajon miért is népszerűek ma is a fermentált ételek, és miért lehetnek jók az egészségünknek?

Tudjuk, hogy emésztőrendszerünk – és lényegében  egész szervezetünk egészsége túlnyomórészt a vastagbelünket benépesítő, milliárdnyi mikroorganizmus tevékenységén múlik. A normál bélflóra összetételének, állapotának megváltozása idővel az emésztőrendszer gyulladásos betegségeihez vezet; ezen keresztül pedig összefüggésbe hozható számos krónikus egészségügyi problémával.

Egészségünk megőrzése érdekében a bélflóránkat alkotó, jótékony baktériumokat táplálnunk kell. Szaporodásuk és kiegyensúlyozott működésük alapfeltétele a rostdús, kiegyensúlyozott, szezonális alapanyagok felhasználásával készített, élő ételek fogyasztásán alapuló táplálkozás, a megfelelő folyadékfogyasztás, a stresszmentes élet, a mozgás és a minőségi alvás.

Mik azok a fermentált ételek?

A fermentáció tulajdonképpen az, amikor a táplálékot enzimek / mikroorganizmusok alakítanak át más, kémiailag egyszerűbb vegyületté. A fermentált étel leegyszerűsítve nem más, mint a táplálék és valamilyen benne található/hozzáadott enzim, esetleg baktérium- és/vagy gombakultúra. A fermentált ételek igazából “előemésztett ételek” – melyek emésztésével már a szervezetnek nem kell sokat "bíbelődni". Szinte azonnal hasznosul. A fermentált ételek ideálisak arra, hogy egy beteg, legyengült szervezetet feltöltsenek tápanyagokkal. Ráadásul úgy, hogy az egyáltalán nem terheli meg az emésztőrendszert.