A bazsalikom (Ocimum basilicum) indiai eredetű kerti növény, melynek magját az ayurvédikus és a tradicionális kínai orvoslás hosszú idők óta használja gyógyítási célokra, emellett sokféleképp ízesíthetjük vele a különféle ételeket is. Napjainkban már nem csak a kínai és indiai konyha klasszikus alkotóelemei között találjuk meg, de a nyugati kultúrában is egyre elterjedtebb. Nem véletlen, hiszen a bazsalikommagnak számos pozitív hatása lehet egészségünkre – ezeket foglalta össze a Healthline cikke. Kimeríthetetlen tárháza a rostoknak, ásványi anyagoknak és hasznos zsírsavaknak

Kielégíti kalcium-, magnézium- és vasszükségletünket

Először is a bazsalikommag dúskál a különféle ásványi anyagokban. Egy teáskanálnyi (kb. 13 gramm) szárított mag az ajánlott napi kalciumbevitelünk 15 százalékát, vas-, illetve magnéziumbevitelünknek pedig 10 százalékát képes fedezni. A kalcium és a magnézium különösen fontos csontjaink és izomzatunk egészségének megőrzéséhez, míg a vas a vörösvérsejtek termelődésében játszik fontos szerepet. Sokan szenvednek a kalcium és a magnézium hiányának tüneteitől, a bazsalikommag fogyasztása viszont remekül orvosolhatja ezt a problémát. Azok számára pedig, akik nem fogyasztanak húst, illetve tejtermékeket, a magok kiválóan alkalmasak rá, hogy pótolják a szükséges vasat és a kalciumot.

Telis-tele van növényi rostokkal

Mindenekelőtt azonban a bazsalikommag legfontosabb tulajdonsága a magas rosttartalma. Egyetlen teáskanálnyi magban 7 gramm növényi rost található, mely a napi ajánlott bevitel egynegyedének felel meg. Ezek a növényi rostok (például a pektin) gyulladásgátló hatással bírnak beleinkre, emellett növelik a teltségérzetet, miáltal a fogyókúrázok számára is nagy segítséget nyújthatnak. A növényi rostok emellett vércukorszintünkre is jótékony hatással vannak, illetve a koleszterin felszívódását is segítik.