Az elhízás rontja az életminőségünket, valamint számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is növeli, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-, a magasvérnyomás-betegség, a stroke, egyes rákbetegségek és pszicho-szociális problémák, melyek korai halálozáshoz vezethetnek. Az elhízás problémája mára olyan méreteket öltött, hogy népegészségügyi jelentősége vetekszik a dohányzáséval, pedig egy kis odafigyeléssel és egészséges életmóddal jelentősen csökkenthető az ehhez köthető betegségek kialakulása.

Túlsúly miatt létrejött ízületi gyulladások

A túlsúly folyamatos extra terhelést jelent az ízületekre, amelyeket ezáltal mechanikai ártalmak (lúdtalp, lábboltozat süllyedés), kopások érnek Az ízületekben megtalálható porcréteg folyamatos körforgásban fel- és leépül, a többletsúllyal történő mozgás vagy nem mozgás hatására a lebontás mértéke nagyobb lesz. Az ízületeket borító porc először elvékonyodik, majd eltűnik, a porcszövet érdessé válik és alatta a csont megvastagodik, később a csontok végei összeérnek, súrlódnak, ami nagy fájdalmat okoz, és ízületi gyulladással jár.
Az adatok megdöbbentőek: már 5 kg súlyfelesleg 36%-kal megnövelheti a térdízületi kopás gyakoriságát. Hazánkban a felnőtt lakosság mintegy 30%-át érinti a porckopás. A térd a legtöbbet terhelt ízületünk. A kopás első tünete a mindennapos mozgás elején, és a terhelésre jelentkező fájdalom. A térdízületi porckopás fő okaként szintén a túlsúly említhető, mivel a láb kisízületi kopásának hátterében leggyakrabban a lábboltozatok süllyedése áll, amely túlsúly esetén igen gyakori, azonban a kiváltó okok korai kezelésével, az optimális testsúly visszanyerésével és megőrzésével, valamint rendszeres testmozgással megelőzhetjük ízületeink kopásos elváltozását, vagy csökkenthetjük állapotuk további romlását.
A minél jobb eredmény érdekében érdemes változatos kardio edzéseket választani, mint például: a dinamikus gyaloglás, a kocogás, a kerékpározás, az úszás vagy a túrázás. Ezek a mozgásformák nemcsak stimulálják a szívet és a tüdőt, de csökkentik a túlerőltetés okozta sérülések rizikóját is.