Miért éppen brokkoli?
A modern táplálkozás egyik sztárja kétségtelenül a brokkoli. Mindössze 34 kalóriát tartalmaz 100 grammonként, mégis vitaminok és ásványi anyagok valóságos kincsestára. Nem véletlen, hogy az egészségtudatos életmódot követők, sportolók és fogyókúrázók egyik kedvenc alapanyaga lett.
A rejtett értékek
Bár általában csak a virágzatát használjuk, érdemes tudni, hogy a zsenge szár és a levelek is értékes tápanyagforrások. A következő alkalommal, amikor brokkolit készítünk, gondoljunk arra, hogy ezeket a részeket is felhasználhatjuk salátákban vagy főzelékekben.
Vitaminbomba a tányérunkon
Egyetlen 100 grammos adag 89 mg C-vitamint és a napi szükséglet közel 100%-át kitevő K-vitamint (101 μg) tartalmaz. Emellett gazdag B-vitaminokban, különösen folsavban, valamint E-vitaminban. A szervezetünk számára létfontosságú ásványi anyagok közül megtalálható benne a magnézium, kalcium, cink és vas is.
A brokkoli védőpajzsa
A modern kutatások izgalmas eredményeket mutatnak: ez a zöldség különösen hatékony többféle daganatos megbetegedés megelőzésében, kiemelten a prosztata-, végbél-, hólyag- és petefészekrák esetében. Immunerősítő hatása miatt a téli hónapokban különösen értékes szövetségesünk lehet.
Egészség minden formában
A brokkoli rendkívül sokoldalúan elkészíthető, és a káposztafélékkel ellentétben könnyebben emészthető. A legtöbb vitamint és tápanyagot akkor őrzi meg, ha rövid ideig főzzük vagy pároljuk. Antioxidánsainak köszönhetően valódi ízületvédő, keringésjavító hatású, és még a pajzsmirigy egészséges működését is támogatja.