A szakemberek nem túl optimisták: egyes új modellek szerint 2040-től lehetséges, hogy a Balaton vízpótlásra fog szorulni – jelentette ki Erős Tibor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója. Erős szerint a Balatonról 1921 óta vannak vízmérések, viszont 2000 előtt még soha nem fordult elő annyi szélsőséges helyzet, mint 2000 és 2022 között. Ebben az időszakban – kilenc év alatt – a Balaton vízszintje is csökkent.

2000 és 2003 között a szakértők kidolgozták a vízpótlás lehetséges alternatíváit, viszont ezt az intézkedést akkor még nem tartották időszerűnek. Akkor előkerült lehetséges megoldásként a vízvisszatartás, Erős szerint a mederben, vagy a vízgyűjtőben létesített tározókkal.

Az ülésen több előadó is sürgette a döntést a vízhiány kezeléséről. Méghozzá azért, mert 2040 és 2060 között csak alkalmanként lesz majd szükség vízpótlásra, utána viszont rendszeresen.

Emiatt a szakértők részletes terv kidolgozását javasolták, amellyel a rendszer mindössze egy-két év alatt megépíthető, ha a vészhelyzet ezt indokolja. Erős Tibor azt mondta: az utóbbi időszakban fokozódott a magyarországi vizek melegedése, így egyre több, az országban nem honos növény és állatfaj jelent meg, amelyek kiszoríthatnak akár őshonos fajokat is.

Kiemelte: óvakodni kell a klímaváltozás negatív hatásainak felerősítésétől, például a mikroklímát, a széljárást megváltoztató, valamint a természetes élőhelyeket átalakító beavatkozásoktól. A Balaton jövője szempontjából nagy szerepet játszik a társadalom érzékenysége, a tóhoz való viszonyulásuk.