Manapság szinte mindenki érzékeny vagy allergiás valamire. Sőt, olyan ételallergiák vannak, amik előtt értetlenül állunk, hisz nagyszüleink is ezeket ették, mégis sokáig éltek viszonylag egészségesen. Ráadásul az emésztési problémákról sokaknak kellemetlen is beszélni, s nem is tűnik komoly bajnak. Az sem segít a dolgon, hogy ha fel is merül a gyanú, hogy esetleg liszt érzékenyek vagyunk, és a gabonafélék, illetve az abból készült ételek okozzák a gubancokat, legyintünk, mondván, hogy pici korunk óta eszünk kenyeret, mégsem volt semmi baj. Másrészt pedig tele van a média az emésztés panaszait tünetmentesítő, vény nélkül kapható gyógyszerek hirdetéseivel, így aztán sokan fölöslegesnek érzik, hogy orvoshoz forduljanak a csipp-csupp problémával. Csakhogy ez a bizonyos probléma komolyabb lehet, mint gondoljuk, mivel az immunrendszerünk nagy része a belekben található.

Mit is jelent a liszt- vagy gluténérzékenység (mindkét elnevezés ugyanazt a betegséget takarja, sőt, a külföldi szakirodalomban cöliákia vagy gluténenteropáthia néven is olvashatunk róla), és egyáltalán, mi az a glutén? A gabona sikérfehérje a glutén, ami 50-50 %-ban két összetevőből áll, a gliadinból és a gluteninből. Ez az az anyag, amitől a lisztet tartalmazó ételek összetapadnak. A teljes kiőrlésű lisztekben ugyanúgy benne van, mint fehér társaikban. A gluténallergia sajnos azt jelenti, hogy nem elég lecsökkenteni vagy ideiglenesen kiiktatni az étrendünkből a gabonaféléket, élethosszig tartó gluténmentes diéta a megoldás.
Előfordulhat, hogy felnőttkorban mutatkoznak először komolyabb tünetek. Az, hogy egy ideig megúsztuk a nagy bajokat és tünetmentesek voltunk, két dolgot jelenthet: az egyik, hogy eddig szerencsések voltunk, a másik, hogy valószínűleg a gluténnak csak az egyik összetevőjére, a gliadinra vagyunk érzékenyek, így kevésbé erőteljesen jelentkeztek a tünetek.

Mik is ezek a tünetek?


Előfordulhat puffadás, elhúzódó hasmenés, fogyás, kedvetlenség, ingerlékenység, immungyengeség, gyermekeknél fejlődésben való visszamaradás, vagy akár székrekedés is. Nem könnyíti meg a betegség beazonosítását az sem, hogy sok esetben tesztekkel csak a súlyosabb allergiát mutatják ki, sok esetben rejtett az érzékenység. Az adatok szerint ma Magyarországon minden 344. ember bizonyítottan gluténérzékeny, ha rejtett vagy lappangó intoleranciásokat is figyelembe vesszük, körülbelül minden 100. ember lehet érintett.

Mi történik pontosan, ha allergiásak vagyunk a gluténra?


Olyan gluténérzékenység is létezhet, ami a bőrön okoz hólyagos kiütéseket, de általában azt értjük alatta, ami a vékonybél-nyálkahártya felső rétegét lepusztítja, ezzel csökkenti a belek felszívófelületét, amivel hiánybetegségeket okoz.
A Nature Cookta lisztek nem gabonafélékből készültek. Jelenleg a kínálatukban kókuszliszt, gesztenyeliszt, szezámliszt, lenmagliszt, tökmagliszt és mákliszt szerepel, de tervezik a választék bővítését további lisztekkel. A Nature Cookta liszteknek nem az az egyetlen előnyük, hogy nem gabonából készültek. Mindegyik liszt alapanyagát először vegyszermentesen, hidegen zsírtalanították. Ezzel az eljárással egyrészt csökkent a lisztek omega-6 zsírsav tartalma, ami hevítés hatására gyulladást okozó anyaggá alakul, de a Nature Cookta lisztekkel biztonságosan süthetünk, főzhetünk, vagy nagy mennyiségű folyadék- és zsiradékfelvevő képességük miatt akár sűríthetünk is, másrészt az alapanyagnál körülbelül 30%-kal magasabb beltartalmi értékű liszteket kapunk. A Nature Cookta lisztek fehérjetartalma vetekszik a búzalisztekével, ezért vegetáriánus vagy vegán étkezést folytatók is bátran fogyaszthatják. Rendkívül magas rosttartalma jótékony hatással van az emésztési problémákban szenvedőkre is. Végül, de nem utolsó sorban jellegzetes ízeivel még finomabbá varázsolja a velük készített ételeinket.

Az egyes Nature Cookta lisztek pontosabb leírásáért kattintson a www.naturecookta.hu weboldalra, illetve ha kedvező áron szeretne hozzájuk jutni, keresse őket a www.biobolt.e-tar.hu webboltban! (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!