Miért kell öntözni?

Évről évre szárazabb a klímánk, ezért egyre fontosabb az öntözés, pláne a nemesgyepek esetén.
De. Az öntözésnek csak a növények igényeihez szükséges természetes csapadékmennyiséget kell pótolnia, nem többet.
Nagyon sokszor találkozunk olyan kertekkel, ahol az öntözési gyakorlat helyreállításával az összes probléma orvosolhatóvá válik.


A 3 legáltalánosabb hiba az öntözés során:

Legyen az kézi vagy automata öntözőberendezés, egyaránt okozhatja az alábbi problémákat:
1. Felszoktatott gyökerű pázsit. Az egyik legnagyobb hiba a folyamatos, vagy túl gyakori kis mennyiségű öntözés, ami hozzászoktatja a növényeket ahhoz, hogy a felszín közelében állandó a nedvesség. Így a gyökereik nem nyúlnak le a mélyebb rétegekbe, nem erősödnek meg. Egy ilyen állomány a legkisebb sokkhatásra is hatalmas károkat tud elszenvedni: pl. egy hirtelen felmelegedés. Fontos szabály, hogy a fűmag kelesztési időszaka után nem kell minden nap öntözni. A nyári melegben is elegendő heti 2-3 alkalom nagy adagú vízmennyiséggel.
2. Egyenetlen eloszlású öntözés. Sokan találkoznak azzal a problémával, hogy hiába öntöznek rendszeresen, vannak a kertnek olyan részei, ahol kiszárad a fű. Ennek egyértelműen az az oka, hogy nem éri kellő mennyiségű víz azokat a részeket. Ez fakadhat az öntözőrendszer hibás tervezéséből, vagy abból, hogy más típusú talaj van azon a részen és a vízmegtartás nem kielégítő. A probléma pontos felismeréséhez ki kell mérni a kertben, hogy hova mennyi víz jut az öntözés során. És a vízhiányos részek öntözéséhez a szórófejeken cserélni kell fúvókákat vagy bővíteni az öntöző automata rendszeren, illetve nagyobb figyelmet fordítani rá a kézi locsolásnál.
3. A gombabetegség melegágya. Elterjedt, helytelen gyakorlat az esti öntözés, ami a gombás fertőzések számára ideális körülményeket teremt. Ezt egy edzett ősgyep, vagy egy kiváló kondícióban lévő állomány egészen sokáig tudja tolerálni, de végül megadják magukat. Az esti öntözés során a felmelegedett földre juttatjuk ki a vizet, ami szinte azonnal párologni kezd. Az éjszakai levegő azonban nem engedi felszállni a párát, lenyomja talajközelbe. A gombák számára ez a nyirkos meleg környezet ideális táptalaj, így egy gyengébb állományt néhány alkalomnyi esti öntözés után is el tud fertőzni.


Ha már megtörtént a baj

Az első jel a helytelen öntözésre a stresszhatásokra (forróságra, fagyra, fertőzésekre) történő kisebb-nagyobb állománypusztulás.
Az első és legfontosabb lépés a rossz gyakorlat megszüntetése. Azaz mielőtt bármilyen kezelésbe belefogunk, vizsgáljuk meg a probléma okát és változtassunk majd rajta. Ami legfontosabb, hogy néhány napig ilyen esetben ne is öntözzünk.  
Öntözni a legjobb kora reggel, amikor még a talaj hideg (5-8 óra között, hetente 2-3 alkalommal), így nem fogja a vízpárába burkolni a gyepet. Kézi locsolás esetén is időzítőkkel részben automatizálható az öntözés, így egy kis időt nyerünk még a reggeli pihenésre. Ha nem változtatunk a rossz gyakorlaton, reménytelen szélmalomharc a gyógyítás.
A fertőzések megállítására a talajjavítók használata (DCM Antagon és DCM  Vivisol), valamint a növények szerves tápanyagozása nyújt hosszútávú, vegyszermentes megoldást. Ezek megerősítik a gyep és a talajélet ellenállóképességét.

Az öntözés mennyiségét mindig az évszakhoz, az időjáráshoz és a növények vízigényéhez kell igazítani. Ezért kell az automata öntözőket is rendszeresen felülvizsgálni és átállítani.  Erről bővebben a weboldalamon olvashat.
Amikor helyesen öntöz, akkor máris egy nagy lépést tesz a kertje egészségének fenntartásáért.

Egészséges, szép gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva
a füvesasszony

www.kertfuvesites.hu