A yuzu - Japán illatos citroma
A yuzu (Citrus junos) Kelet-Ázsiából, főként Japánból, Koreából és Kínából származó különleges citrusféle. Külsőre a mandarinra emlékeztet, de annál kisebb, gömbölydedebb, és héja egyenetlenebb, rücskösebb. Illata és íze egészen egyedülálló: a lime, a mandarin és a grapefruit keverékéhez hasonlítható, de sokkal intenzívebb és aromásabb. A yuzu rendkívül gazdag C-vitaminban, egy átlagos gyümölcs háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy citrom, emellett bővelkedik antioxidánsokban, különösen flavonoidokban és limonoidokban.
A yuzu sokoldalú felhasználása
A japán konyhában a yuzu az egyik legsokoldalúbb citrusféle. Elsősorban a héját és a levét használják, mivel a gyümölcshús savanykás és kevés benne a lé. A yuzu leve kiváló választás halételekhez, könnyed salátaöntetekhez és marinádokhoz. A héjból készült yuzu kosho, egy csípős-citrusos paszta, a japán konyha egyik alapfűszere. Különlegessége, hogy a yuzu aromája hőkezelés hatására sem vész el, ezért főzéshez, sütéshez is kiváló. Az édes konyhában is megállja a helyét: yuzu-s mousse, sorbet vagy panna cotta formájában. A japánok hagyományosan a téli napforduló idején yuzus fürdőt (yuzu-yu) vesznek, ami segít a megfázás megelőzésében, javítja a vérkeringést és puhítja a bőrt.
Buddha keze - a különös ujjas citrom
A buddha keze citrom (Citrus medica var. sarcodactylis) talán a legkülönlegesebb megjelenésű citrusféle. A gyümölcs ujjszerű nyúlványokra osztott, amelyek egy kézre emlékeztetnek - innen ered a neve is. Különlegessége, hogy szinte csak héjból áll, gyümölcshúsa és leve gyakorlatilag nincs. A buddha keze Kelet-Ázsiából származik, ahol évszázadok óta termesztik, és nemcsak kulináris alapanyagként, hanem szerencsehozó szimbólumként és illatosítóként is használják. Tápanyagtartalma figyelemre méltó: gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban és illóolajokban, különösen limonénben.
A buddha keze felhasználása
A buddha keze citrom fő értéke az intenzíven aromás héja, amelyet sokféleképpen hasznosíthatunk. Reszelt héja kiváló süteményekbe, kekszekbe, de akár húsok pácolásához is használható. Kandírozott formában különleges csemege, amely megőrzi a citrom aromáját, de kellemes édes ízt kap. A távol-keleti konyhában gyakran készítenek belőle szirupot, amit teába, limonádéba vagy koktélokba adnak. Érdekesség, hogy szeletekre vágva és mézes-cukros vízben hosszan főzve természetes köhögéscsillapító szirup készíthető belőle. Az egész gyümölcsöt gyakran használják dekorációként vagy természetes illatosítóként, mivel hetekig megőrzi intenzív citrusos illatát.
Kaffir lime - a thai konyha sztárja
A kaffir lime vagy makrut lime (Citrus hystrix) Délkelet-Ázsiában őshonos citrusféle, amelynek mind a gyümölcse, mind a lombja kulináris kincs. A gyümölcs külseje egyedi: a héja erősen ráncos, dudoros, színe sötétzöldtől a sárgászöldig terjed. Levele különösen jellegzetes: a levéllemez homoktövis alakú, mintha két levél kapcsolódna egymáshoz. A kaffir lime gazdag citronellálban és limonénben, amelyek erős antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkeznek. C-vitamin és antioxidáns tartalma szintén kiemelkedő, támogatja az immunrendszer működését és védi a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól.
A kaffir lime felhasználása
A thai, indonéz és maláj konyhában a kaffir lime nélkülözhetetlen alapanyag. A leveleket egészben adják a levesekhez (mint a híres tom yum), currykhöz, majd tálalás előtt eltávolítják - hasonlóan a babérlevélhez. A friss vagy szárított leveleket apróra vágva is használhatják ízesítőként. A gyümölcs héját főként curry-pasztákba reszelik, de marinádokhoz és salátaöntetekhez is kiváló. Érdekes felhasználási mód a kaffir lime-os rizs: a főzővízbe 2-3 levelet adva különleges aromát kap az egyszerű köret is. A kaffir lime levél tea formájában fogyasztva nyugtató hatású, segíti az emésztést és enyhítheti a stressz tüneteit.
Egészségügyi előnyök közös vonásai
Ezek a különleges citrusfélék számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Mindegyikre jellemző a magas C-vitamin tartalom, amely erősíti az immunrendszert, segíti a kollagéntermelést és természetes antioxidánsként működik. Illóolajaik, különösen a limonén, antimikrobiális hatással rendelkeznek és támogatják az emésztőrendszer egészségét. A bennük található flavonoidok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak. A yuzu és a buddha keze különösen gazdag pektinben, amely prebiotikumként táplálja a bélflóra jótékony baktériumait és segít stabilizálni a vércukorszintet. A kaffir lime levelek citronellál-tartalma természetes rovarriasztó hatással rendelkezik, ezért aromaterápiás célokra is használható.
Beszerzési tippek és tárolás
Magyarországon ezek a különleges citrusfélék egyre elérhetőbbek, de még mindig ritkának számítanak. A yuzut és a kaffir lime-ot főként ázsiai élelmiszerboltokban, nagyobb szupermarketekben vagy online találhatjuk meg, gyakran fagyasztott formában is. A buddha keze citrom szezonális különlegesség, általában ősszel és télen kapható. Frissen vásárolva ezek a citrusfélék szobahőmérsékleten 1-2 hétig, hűtőben akár 3-4 hétig is elállnak. A héjat lefagyaszthatjuk, a kaffir lime leveleket pedig száríthatjuk vagy lefagyaszthatjuk későbbi felhasználásra - aromájukat így is megőrzik. Érdemes tudni, hogy az intenzív íz miatt mindegyikből jóval kevesebb szükséges, mint a hagyományos citrusfélékből.
Ha nem jutunk hozzá ezekhez a különleges citrusfélékhez, néhány kreatív helyettesítési módszerrel közelíthetjük az ízvilágukat. A yuzu helyett használhatunk citromlevet lime-lével keverve, némi mandarin vagy grapefruit héjával kombinálva. A buddha keze citrom helyettesíthető intenzív aromájú citrom és/vagy lime héjával, míg a kaffir lime levél helyett citromfű és citromhéj keverékével érhetünk el hasonló, bár kevésbé komplex ízt. Természetesen ezek a helyettesítések nem adják vissza tökéletesen az eredeti aromákat, de jó alternatívát kínálnak, amikor különleges ízekkel szeretnénk kísérletezni.