Óriási veszélynek teszi ki magát, ha nem bevizsgált, Ázsiában vagy Afrikában gyártott alumínium főzőedényeket használ! Ezek az edényeket újrahasznosított fémhulladékból készülnek, amelyben autóalkatrészek, számítógép alkatrészek és más ipari hulladékok is vannak.

Az alumínium edények nem megfelelő használata valós egészségügyi kockázattal jár, ha savas ételeket (pl paradicsom) főzünk, könnyen kioldódhatnak a káros anyagok. De az ismeretlen eredetű, olcsó edények még nagyobb károkat okozhatnak.

Az Ashland University és az Occupational Knowledge International nevű nonprofit szervezet kutatói 42 mintát teszteltek, ezeknek az edényeknek egyharmada ólommérgezésnek tette volna ki használóit, de jelentős mennyiségben bocsátottak ki az edények alumíniumot, arzént és kadmiumot is.

A teszteléskor mért legmagasabb ólomszint egy vietnami fazékból származott: 2800-szor nagyobb volt, mint a biztonságosnak mondható 0,5 mikro gramm/napi érték.

Ezeket az edényeket Afrikában és Ázsiában gyártják, újrahasznosított fémhulladékból készülnek, amelyben autóalkatrészek, számítógép alkatrészek és más ipari hulladékok is vannak.

Nincsen szabvány az ólomtartalomra az edényekben, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az USA Betegség-ellenőrző és Megelőző Központja (CDC) rendelkezik arról, mekkora ólom-érték az, amely már nem biztonságos.

A CDC a héten adott ki ajánlást a gyermekek vérének ólomtartalmára nézve: csökkentette 3,5 mikrogramm/deciliterre, hangsúlyozva, hogy még az alacsony ólom-expozíció is kockázatot jelent.

Az olcsó alumínium edényben levő ólom sokkal nagyobb közegészségügyi kockázatot jelent, mint az ólomfesték vagy egyéb, jól ismert ólomforrás. Az ólom és a kadmium, aminek ki vannak téve az emberek ezeknek az edényeknek a rendszeres használatával, csökkenti a gyerekek IQ-ját és iskolai teljesítményét, és milliók halálához járul hozzá, kardiovaszkuláris betegségek előidézésével.

A vizsgálathoz savas oldatot forraltak az edényben két órán keresztül, és mérték a kioldódó ólmot.

A kutatók szerint a kioldódó alumínium is átlagosan hatszorosa volt a WHO táplálékra vonatkozó előírásában szereplő még biztonságos értéknek. A kioldódó kadmium is jelentős mértékű volt, az edények 31 százalékában.

A kadmium idegméreg a gyermekek számára, ezen felül vesekárosodást okoz, kapcsolatba hozható kardiovaszkuláris halálozással és ráadásul rákkeltő.

Az ólomról agykárosodást feltételeznek, értelmi fejlődésben való visszamaradottságot, alacsonyabb iskolai teljesítményt és egy sor más egészségügyi következményt. Az ólom több mint 850 ezer halálért felelős évente, világszerte.

A szakértők szerint az alumínium edények helyett a legbiztonságosabb, ha hagyományos öntöttvas, vagy kerámiabevonatos konyhai eszközöket használunk.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!