A vörös lencse minden olyan pozitív tulajdonságot hordoz, amiért érdemes a lencseféléket fogyasztani, de mivel hántoláskor eltávolítják a nehezen emészthető héját, ezért kevesebb rostanyagot tartalmaz, mint a barna lencse. Ez jelentőssé teszi a vörös lencsét abból a szempontból, hogy a többi lencseféle vitamintartalma a magas rosttartalom miatt nehezebben szívódik fel. A kevesebb rost miatt sokkal könnyebben tudjuk megemészteni, és próbálkozhat vele az is,aki egyébként nem fogyaszt babféléket a gázképző tulajdonságuk miatt. 
A vörös lencse könnyen kicsírázik. Lencsecsírával gazdagíthatjuk a töltött, rakott ételeket, keverhetjük párolt zöldségek, saláták közzé.

A vöröslencse tápanyagtartalma és gyógyhatása rendkívüli

A lencse a szója után az egyik legjelentősebb növényi fehérjeforrás, 24-26 % fehérjét tartalmaz, az aminosavakat pedig nagy arányban hasznosítható és jól emészthető formában hordozza.

Egy átlagos adag lencseételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget megkapjuk.

A lencse nem tartalmaz koleszterint és telített zsírokat, de aminosavakban mégis gazdag táplálék. Szénhidráttartalma jelentős, azonban mivel lassan felszívódó formában tartalmazza azokat, mérsékelten emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegek étrendjébe is bátran bekerülhet.


Káliumban gazdag, amely kulcsfontosságú a szövetek, különösen az ideg- és izomszövet működésében, a sejtek energiaellátásában. Ásványi anyagai közül fontos még megemlíteni a cinket, vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort. A B-vitamin csoport számos tagját tartalmazza: niacint, riboflavint, tiamint, pantoténsavat, melyek fontosak az idegrendszer és anyagcsere megfelelő működése szempontjából. A lencsében lévő A-vitamin hozzájárul a látás egészségének megőrzéséhez, a bőr és szövetek épségéhez, a zavartalan növekedéshez, a csontok fejlődéséhez, valamint az immunrendszer erősítéséhez. 

Kutatások szerint a rendszeres lencsefogyasztás csökkenti a vérzsírt, a magas vérnyomást is mérsékli, így védi az ereket a károsodástól, a veszélyes plakkok megjelenésétől, ezáltal pedig a szívroham és stroke kialakulásától.

A római korban már ismeretes volt, hogy a rendszeres lencsefogyasztás az embert nyugodttá és türelmessé teszi. Ennek már tudományos magyarázata is van, hiszen a lencse nagyszerű forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely a szervezetben szerotoninná alakul. Mint ismeretes a szerotonin hiány pedig depresszióhoz, nyugtalansághoz, lehangoltsághoz vezet, különösen a naphiányos téli időszakban.

Egyiptomi piros lencseleves

Hozzávalók:
1 csésze piros lencse
1-2 sárgarépa
1 paradicsom
1 hagyma
(1 burgonya)
¼  teáskanál római kömény
a végén ízlés szerint só és bors

A répát, paradicsomot, hagymát és a burgonyát nagyobb darabokra vágjuk, és az összes hozzávalót egy lábasba tesszük és felöntjük vízzel. A római köményt is ekkor tegyük hozzá! 
Ha sűrű kásaszerű ételt szeretnénk, akkor a víz csak kétujjnyira fedje a lábos tartalmát. Ha hígabb levest szeretnénk, akkor több vizet adjunk hozzá már a főzés elején. Ha utólag öntjük fel, azaz hígítjuk a levest, az ízek is felhígulnak! 
Puhára főzzük 25-30 perc alatt, és mixerrel pürésítjük, majd ízlés szerint fűszerezzük.