1, Lódarázs

 

A lódarázs által megcsípett terület vörös lesz és súlyosan duzzadt. Előfordulhatnak hólyagok is. Az áldozat nagy fájdalmat érez, rosszabbat mint egy darázs csípése. A lódarázs mérge még mérgezőbb is, mivel maga a rovar is nagyobb méretű.

Ha az áldozat hidegnek érzi a végtagjait, füle és ajka kékre vált vagy légzési problémái jelentkeznek sürgősen orvoshoz kell fordulni!

 

2, Méh

Ha a fullánk a sebben maradt mindenféleképpen el kell távolítani! A bőr a csípés helyén rendszerint vörös és duzzadt. Először égő/szúró fájdalmat érez az áldozat majd később heves viszketésbe vált át a fájdalom.
Ha az akit megcsípnek nem allergiás akkor nem okoz további problémát, viszont allergia esetén súlyos légzési problémák léphetnek fel!

 

3, Darázs

A darázscsípés területe olyan mint egy méhcsípésé. Jön a szúró/égő érzés a vörös duzzadt bőr és később jön a szüntelen viszketés is.
Ezen esetben a bőr még vérezhet is.
Itt szintén nagyon fontos tudni azt, hogy az áldozat allergiás-e!

 

4, Szúnyog

A szúnyogcsípés piros, bogyó méretű duzzadt vörös folt. Leggyakrabban a test nyitott területein jelentkeznek. A szúnyogok ott szúrnak ahol nagyon vékony a bőr és könnyebb eléri az ereket.
Ha megcsípnek minket, akkor a nyáluk a vérünkbe kerül. A nyál antikoagulánsokat tartalmaz, amitől a bőr pirossá válik és viszket.

 

5, Kullancs

A kullancscsípéstől a megcsípett terület bevörösödik. Előfordul, hogy az áldozat sokáig nem veszi észre hogy a bőre alatt van és a vére ivásától folyamatosan nő.
A rosszabb dolog az, hogy a kullancsok rengeteg fertőzést hordoznak magukkal, amikkel meg tudják fertőzni az embereket és az állatokat is.
Ha kullancsot találunk magunkban, akkor minél hamarabb el kell távolítani, és ha a vörösség nem múlik el akkor a lehető leggyorsabban orvoshoz kell fordulni!

 

6, Bolha

A bolhacsípéseket könnyen össze lehet keverni allergiával vagy szúnyogcsípéssel. A tünetek mondhatni ugyanazok. A különbség az, hogy a csípés sokkal fájdalmasabb és a viszketés is elviselhetetlenebb.
A bolhák általában a lábakat támadják meg, és csak alvó személy lehet az áldozat. Egy rovar többször is megharaphat, ezért van hogy több folt is szokott lenni egymástól kb 1-2 cm távolságra. A bolhák számos fertőzést terjesztenek.

 

7, Hangya

A legtöbb hangya nem jelent veszélyt az emberre. A vörös tűz hangya azonban sok problémát okozhat.
A megharapott foltokon pustulák jelennek meg, amelyek később hegekké válnak. A hangyaméreg toxinokat tartalmaz, így az áldozat allergiás reakciót vagy anafilaxiás sokkot kaphat. A hétköznapibb hangya kevésbé veszélyes. Csípése nagyon hasonlít szúnyogcsípésre. A megharapott területen rózsaszín folt jelenik meg, amely hosszú ideig viszket.
A harapás pillanatában az áldozat égő fájdalmat érez, mintha valamilyen forrásban lévő víz ömlött volna a bőrére.

 

8, Bögöly

A bögöly úgy néz ki, mint egy nagy kövér légy, csak a legyekkel ellentétben a csípése roppant fájdalmas és emberi vért iszik. Először egy kb. 1 mm-es piros pötty jelenik meg az áldozat testén, majd ez elkezd dagadni és viszketni.
Rengeteg fertőzést hordoznak magukban, de inkább marhákra támadnak mint emberre.

 

9, Tetű

Ha az áldozat olyan vörös pöttyöket észlel magán, ami hasonlít a szúnyogcsípésre csak olyan helyen ahol haj nő - a fején, nyakán, füle mögött- akkor valószínűleg tetű csípte meg.
Ha ehhez hasonló csípések vannak a hátán, kezén vagy lábain akkor pókféle  csípésről van szó.

A tetvek is sok fertőző betegséget hordozhatnak!

 

10, Ágyi poloska

Első pillantásra az ágyi poloska csípés bolhacsípésnek, szúnyogcsípésnek vagy allergiás reakciónak tűnhet. A bőr pirossá válik, duzzadt és viszketni kezd.
Van azonban mód arra, hogy meg tudjuk őket különböztetni. A harapások nagyon közel vannak egymáshoz, és úgy néznek ki, mint a bőr kis útjai.
Az ágyi poloska csípése fájdalmasabb, mint a szúnyogoké.