A kerttulajdonosok tudják, hogy nincs bosszantóbb, mint a gondozott gyep közepén éktelenkedő vakondtúrás, vagy az az eset, amikor pontosan a sárgarépa ágyás közepén húzódik a járat, kitúrva az összes növényt.

Persze a vakond nem szándékosan bosszant bennünket, hiszen csak a táplálékot keresi a talajban. Kimondottan hasznos, hiszen a kártevőket pusztítja. Fő tápláléka gilisztákból áll, de ezen kívül megeszi még a bogarakat, például cserebogarat, ganajtúró bogarat, lótetűt, és minden más rovart, illetve ezek lárváit, sőt a csigákat is nagyon kedveli.

Figyelem! A vakond védett állat, eszmei értéke 25 ezer forint, elpusztítása miatt természetkárosítási bírság szabható ki!

Mivel hasznos és védett állat, próbáljuk természetes módszerekkel távol tartani a kertünkből. Régi módszer a zenélő üveg alkalmazása.

Az egész annyiból áll, hogy a vakondtúrásba nyomunk egy sörösüveget úgy, hogy minél kisebb rész látszódjon ki belőle.Ha a hosszú nyakú üveget majdnem a pereméig beássuk a földbe, a legkisebb légáramlás is rezgésbe hozza az üveget, aminek hangját a vakond nem képes elviselni.

Ugyanezen az elven működnek az elektromos vakondriasztók is, amik a vakondok számára kibírhatatlan, az emberi fül számára viszont hallhatatlan frekvenciájú hangokat sugároznak. A hangok elűzik a hívatlan látogatókat.