A Yale Egyetem Közegészségtani Intézete vezetett egy kutatást, amely kiderítette, hogy azok az emberek, akik legalább heti három és fél órát töltenek olvasással, 23 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg 12 éven belül, szemben az olvasást hanyagolókkal.
A kutatók megállapították, hogy az olvasás növeli az agysejtek közötti kapcsolatokat, ezzel csökkenti az idegrendszeri degenerációs folyamatokat, amelyek megrövidíthetik az életet.

Emellett:

• Az olvasás hatékonyan csökkenti a stresszt:

A stresszről a tudósok azt tartják, hogy körülbelül 60 százalékkal járul hozzá mindegyik emberi megbetegedéshez, 50 százalékkal növeli a sztrók kockázatát és 40 százalékkal a szívbetegségét. A mindennapi életből lehetetlen teljesen száműzni a stresszt, de vannak olyan tevékenységek, amelyek csökkenteni tudják. Az olvasás az egyik ilyen stratégia. Egy 2009-es kutatás szerintaz olvasás 68 százalékkal tudja csökkenteni a stressz szintjét, ami jóval több mint amennyivel a zene vagy egy séta megnyugtat bennünket.

Dr. David Lewis neuropszichológus úgy találta, hogy azoknak, akik akár csak 6 percre elmerülnek az olvasásban – legyen az újság vagy könyv -, lassul a szívverésük és csökken az izomfeszültségük. Nem lényeges, mit olvas az illető, elmerülve egy könyvben, megszabadul a hétköznapi gondoktól és bosszúságoktól, és a szerző képzeletvilágában jár. Ez több, mint egyszerű szórakozás, aktív részvétel, mert a nyomtatott betűk az olvasó kreativitását keltik életre, és az illető megváltozott tudatállapotba kerül.

• Az olvasás lassítja a kognitív hanyatlást:

Ahogy öregszünk, lassabban működik az agyunk, és amit valaha könnyűnek találtunk: felidézni egy nevet, egy házszámot, gondot okoz. Az olvasás megelőzheti a kognitív hanyatlást. Egy 2013-as kutatás (Rush University, Chicago) ezt bizonyította. Háromszáz idős emberrel (89 év átlagéletkor) memória- és tanulási teszteket töltettek ki, plusz egy kérdőívet: milyen mentális tevékenységet végzetek gyerekkorukban, felnőttkorukban, illetve öregkorukban. Haláluk után az agyukat felboncolva kiderült, hogy az olvasással, írással és más, mentálisan stimuláló tevékenységgel foglalkozó emberek agyában kevesebb volt a demenciára – elbutulásra – utaló jel: sérülés, plakk.