Sok olyan teszt létezik, amely a szakembereknek segít feltérképezni az emberi elme esetleges betegségeit. A zsenialitás és az őrültség között csupán hajszálnyi a különbség, a pszichiáterek mégis sikerrel különböztetik meg őket.

Nézd meg ezt az öt képet! Tudsz válaszolni mindegyik kérdésre? A legutolsó kép alatt találsz segítséget az elemzéshez.

1. Mi a különbség a család és a rokon között?

2. Ez a figura feléd fut, vagy elfut tőled?

3. Mi a közös az esernyőben és a pisztolyban?

4. Ez egy fotó, vagy négy különböző?

5. Mi volt az első kérdés?

Válaszok

1. A család azokat a családtagokat jelenti, akikkel egy háztartásban élsz.

2. A figura feléd fut.

3. Az esernyő is és a pisztoly is kattanó hangot ad ki.

4. Ez egy fotó.

5. Az volt az első kérdés, hogy mi a különbség a család és a rokon között.

Elemzés

- Ha nem tudtad a családos választ, valamint a pisztoly és esernyő közti párhuzamot megmondani, vagy csak nehezen találtad ki, gratulálunk, nem kell aggódnod! A skizofréniában szenvedő betegek erre a kérdésre nagyon gyorsan válaszolnak, úgyhogy itt az a jó, ha nem voltál fürge.

- Ha az optikai illúzióval kapcsolatos képeknél gyorsan válaszoltál (a futó figura és a kép, amely olyan, mintha több részből állna), szintén elmondható, hogy vagy zseni vagy, vagy pedig tudathasadásban szenvedsz, mivel ennek a két csoportnak vágja le az agya gyorsan az optikai illúziót.

- Az utolsó kérdés a memóriára vonatkozik. A mentális betegségben szenvedők gyakran szórakozottak, és nem figyelnek oda teljesen a tevékenységeikre. Vagyis, ha emlékeztél az első kérdésre, az mindenképpen jó!