Természetvédelemre hivatkoznak, de több millió dollár bevételre számítanak a vadászatból!

Tiltakoznak természetvédő szervezetek a zambiai kormány azon döntése ellen, amellyel öt év alatt 2000 víziló leölését engedélyezi a Luangwa folyó völgyében.
A lusakai turisztikai minisztérium azzal indokolja a vadászati programot, hogy a Luangwa Nemzeti Parkban túl sok a víziló, különös tekintettel arra, hogy csökkenőben van a folyó vízhozama, emellett elejét akarják venni lépfene járvány kitörésének is.

 

A Born Free szerint 130 ezerre tehető a vadon élő vízilovak száma a világon, melyből e nemzeti parkban jelenleg 13 ezer egyed él, míg a hatóságok szerint a park csak 5000 egyed eltartására alkalmas. A vízilóirtás a vadászati szezon május kezdetével indul. A Born Free és más természetvédő szervezetek szerint a zambiai kormány 'cinikus módon' vadgazdálkodás és járványmegelőzés címén, valójában merő haszonszerzésből akarja megnyitni fizető trófeavadászok előtt a jó bevételt ígérő vízilóvadászatot.

A Born Free becslése szerint a vízilóvadászat 3,3 millió dollár bevételt hozhat. Egy dél-afrikai szafariszervező 14 600 dollárért kínál vadásztúrát a Luangwa-völgybe öt víziló elejtésének lehetőségével, 5600 dollárért két állatot lehet megölni.

A zambiai kormány már többször is előállt a tömeges vízilóvadászat engedélyezésének ötletével, legutóbb 2016-ban, de mindeddig meghátrált a tiltakozások hatására. A természetvédők tegnap kongatták meg a vészharangot az egyébként már tavaly ősszel bejelentett újabb terv miatt, mivel immár megjelentek a konkrét túrahirdetések dél-afrikai szafariszervezők honlapján.

A turisztikai minisztérium a sajtónak megerősítette, hogy kitartanak a vízilóállomány megtizedelésének terve mellett. A vízilovat nem fenyegeti kihalás, de nemzetközi természetvédelmi státusza szerint a faj 'sebezhető'.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!