A tökmagolaj értékes táplálék, nem véletlenül hívják zöld aranynak. Régóta szerves része a népi gyógyászatnak, mostanában egyre inkább felkapott a fogyasztása. A tökmagból hidegen sajtolják, gasztronómiai szempontból is igazi kuriózum. Nagyon jó íze van, de az egészségtudatos táplálkozásban is fontos szerepet játszhat. Gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakban, Omega-3 zsírsavakban, de rengeteg ásványi anyag (kalcium, kálium, magnézium, cink, réz, vas) és vitamin (B-, D- és E-vitamin) is megtalálható benne. 

A tökmagolaj rendszeres fogyasztása az egész szervezetre jótékony hatással van.

  • Rendben tartja a koleszterinszintet, javítja a keringést, csökkenti az érelmeszesedést. Ebből következik, hogy mérsékli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.
  • Az agyi keringésnek is jót tesz, javítja a memóriát és a szellemi teljesítményt.
  • Erősíti az immunrendszert és az idegrendszert
  • Antioxidánsokban is gazdag, valamint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
  • Egészségessé teszi a bőrt, a hajat, ez utóbbi az E-vitaminnak és a cinknek köszönhető.
  • Fogyasztásával gyorsabban gyógyulnak a bőr sérülései.
  • Ugyancsak magas E-vitamin-tartalmának köszönhető, hogy megvédi a sejteket, a szabad gyökök káros hatásaival és a tumornövekedéssel szemben.
  • Kutatások is igazolták, hogy az E-vitamin megfelelő szintje képes többek között csökkenteni a prosztata-, a bélrendszeri-, valamint a tüdőrák kialakulásának kockázatát. 

Csak megbízható forrásból vásároljunk tökmagolajat, és csak hidegen sajtoltat. Hő hatására elveszíti értékes összetevőit, ezért legjobb, ha salátákhoz adjuk, vagy szendvicsre, krémlevesekbe csöpögtetjük. De reggel, felkelés után egy kis kanállal elfogyasztva még az emésztésünkre is jótékony hatással lehet. Megszüntetheti a puffadást, az émelygést vagy a reflux tüneteit, segítheti a máj méregtelenítő munkáját.