Maga a betegség a köztudatban csak egyszerűen aranyérként él, pedig mindenkinek van aranyere, melyek a végbélnyílás körül elhelyezkedő vénafonatok, vagy orvosi néven haemorrhoidák. Feladatuk, hogy biztonságban lezárják a végbélnyílást. A köznyelvben aranyérnek nevezett állapot, orvosi nevén nodus haemorrhoidalis.
Az aranyér gyulladás a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénás fonatból alakul ki. Az aranyeres csomók a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulatok, melyek begyulladhatnak, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak, néha kifordulnak vagy véralvadék képződhet bennük, és ilyenkor fájdalmassá válnak. Hasonló a helyzet, mint a lábszárban keletkező visszértágulatnál. Attól függően, hogy a végbél záróizmától merre helyezkednek el, külső vagy belső aranyérről beszélhetünk.

A leggyakoribb tünetek:

viszketés, égő érzés, fájdalom, gyulladás, duzzanat, vérzés, váladékozás. Ha a széklet vagy a WC-papír véres, feltétlenül ajánlott az orvos felkeresése, mert a vérzést nemcsak aranyér, hanem más betegség is kiválthatja. Ha más tünet nélkül csak viszketés van, azt nagyon ritkán okozza aranyeres csomó.

• A leggyakoribb közvetlen kiváltó ok talán a székelés közbeni erőlködés, ami székrekedés esetén nyilván gyakrabban fordul elő, közvetetten tehát jelentős szerepe van a helytelen, rostszegény táplálkozásnak.

•Nőknél a várandósság alatt a kismedencei vénákra nehezedő nyomás, a vértérfogat növekedése, a progeszteron értágító hatása, illetve szintén az erőlködés miatt gyakrabban okoz panaszokat. A szülés után ezek az aranyerek rendszerint visszahúzódnak.

•Bizonyos májbetegségek is kiválthatják.

 •Nagy haspréssel járó foglalkozások, sport, illetve a genetikai tényezők is szerepet játszanak.

•Megjelenésének kedvez az ülő életmód és a mozgáshiány, az elhízás.

•Az aranyeres csomók mögött az átlagosnál gyakrabban helyezkedik el végbéldaganat!

•Az aranyeres csomók kiújulását okozhatják az erős, fűszeres ételek és az alkohol.

A begyulladt aranyér fájdalmas kemény dudorrá, tapinthatóvá válik a végbélnyíláson kívül. A fájdalom székeléskor fokozódik, de azt követően sem szűnik meg teljesen, kellemetlen, feszítő, szúró fájdalom maradhat vissza, az üléskor is gondot okozva. A kívülre került csomó felszíne sebesre dörzsölődhet, váladékozhat. Általánosságban elmondható, hogy a külső aranyér fájdalmat, gyulladást okoz, míg a belső aranyér-betegség fájdalmatlan, de olykor drámai méretű vérzést okoz.
A hosszan tartó, elhanyagolt aranyér a nedvezés és a széklettel való szennyeződés miatt a végbélnyílás ekcémájához, hegesedéshez, fekélyhez, a végbél beszűküléséhez vezethet.