Az évszázadok során minden hagyományos kiskertben fellelhető volt. Egyfolytában virágzik májustól októberig, sőt néha még novemberig is. Egyesek szerint e tulajdonsága miatt kapta a latin „Calendula” nevet, hiszen már a rómaiak is ismerték, akik a hónapok első napjait „calendae”-nek nevezték. A középkorban a híres gyógyító, Bingeni Hildegart használta és ún. „fejkosz”-t, bőrtisztátalanságokat kezelt vele. Valamivel később Albertus Magnus (1193-1280) sebgyógyító hatását dicsérte. Az 1485-ben megjelent híres gyógynövénykönyv, a „Hortus sanitatis” és az utána következő hasonló művek mind-mind megbízható sebgyógyszerként említik. Sebastian Kneipp is megerősítette ezt és használatát visszérfekélyek, sebek és mindenféle bőrbajok orvoslására ajánlotta.

Sokféleképpen nevezik a körömvirágot, de a legérdekesebb talán a „burjánzó virág” elnevezés, amelyet valószínűleg hihetetlenül erős élniakarása miatt kapott.  Hazája a Földközi-tenger környéke. Napjainkban ott termesztik nagy mennyiségben gyógyszerészeti célokra. Vagy az egész virágot, vagy csak a szirmokat a virág kelyhe nélkül használják fel. Sárga-narancssárga színét a benne rejlő karotinoid anyagtól kapja, amely ugyanahhoz a hatóanyagcsoporthoz tartozik, mint az A-vitamin. A karotinoidok viszonylag stabil kötésű anyagok és nem vízben, hanem zsírban oldódnak. Az A-vitamin és a karotin, illetve a karotinoidok a szervezet működéséhez elengedhetetlenül szükségesek, legnagyobb hatással azonban a látásra és a bőr regenerálódó képességére vannak.

A körömvirágot belsőleg teaként, külsőleg borogatásadalékként, lemosáshoz, valamint kivonat és kenőcs formájában használjuk. Aszerint, hogy mit akarunk előállítani, más-más szerrel kell a hatóanyagokat kivonni. Virágját ma már csak ritkán használják teának, legfeljebb azért, hogy színtelen gyógynövénykeverékeket tegyen kívánatosabbá a szép színével. Pedig nem hatástalan a körömvirág teája! Jó görcsoldó, epehajtó és vértisztító hatása van, ezért nem elvetendő szokás a gyomor- és epeteákhoz körömvirágot keverni. Menstruációs fájdalmak megszüntetésére használt teának is jó kiegészítője.