Összekeverhető a rózsával, ezért hamisítják vele a rózsaolajat. A növény illóolaj tartalma 0,2%, ami azt jelenti, hogy 1 kg geránium illóolaj vízgőz-desztillálással való előállításához 500 kg frissen szedett növény szükséges. Főbb alkotórészei: citronellol, geraniol, és ezek észterei, linalool, kariophyllén

Fájdalomcsillapító, vérzéscsillapító, belső vérzéseknél is segítő, fertőtlenítő hatású. Fáradékonyság, betegség utáni lábadozás esetén javasolt, de a cukorbetegség kezelésében is helyet kaphat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt gyomor- és bélgyulladásnál is szóba jöhet. Elűzi az élősködőket, férgeket, a candidát. 2-3 csepp illóolajat tegyünk egy pohár vízbe, és igyuk meg.

A geránium a bőr kiváló regenerálója. Pórusösszehúzó hatása van és egyensúlyban tartja a faggyútermelést, ezért száraz, érett bőrre, pattanások ellen és a cellulitisz kezelésében is alkalmazható. Mindenféle bőrtípusra testápolókhoz hozzátehető. Fertőzés- és gyulladásgátló hatása van. A pattanásoknál lemosóként alkalmazzuk. A narancsbőr enyhítésére pedig masszázsolajba keverhetjük. Erős antimikrobiális hatása van, ezért ajánlható bőrélősködők, így például lábgomba ellen bedörzsölő és lemosó szernek.

A gerániumos vízzel történő borogatás és lemosás sebeknél, égési sérüléseknél ajánlott az olaj összehúzó és hegesítő hatása miatt. Elhúzódó sebgyógyulásnál töményen is használhatjuk.

Szájnyálkahártya- és torokgyulladásnál öblögethetünk, gargalizálhatunk vele (2 csepp gerániumolajat keverjünk 2 dl vízbe). Szabályozza a mellékvese működését, gátolja a víz visszatartását, és serkenti a nyirokkeringést.

Az előbb említettek miatt masszázsolajként vagy fürdővízbe keverve csökkenti a magas vérnyomást. Támogatja a hormonrendszert, ezért klimaxos panaszokra, menstruáció előtti feszültség és menstruációs görcs oldására is jó a bőrön át felszívódó olaj.

Az illóolaj a rovarok, férgek és élősködök elleni védekezésben is fontos szerepet játszik.

A gerániumolaj tehát felhasználható párologtatásra, légfrissítésre, dezodorálásra, bőrápolásra, relaxáló aromafürdőhöz, relaxáló és bőrfrissítő masszázshoz, bedörzsölőnek, lemosónak. Készíthetünk belőle szappant, krémeket, illatosítókat. A legtöbb bőrtípusnál nem okoz gondot, de a túlságosan érzékeny bőrt esetleg irritálhatja, ilyen esetben óvatosan használjuk.

A geránium súlyos érzelmi megterhelés esetén megnyugtat. Antidepresszáns hatású. Segít helyreállítani a lelki egyensúlyt, kilábalni az érzelmi válságból, a szépre, kellemesre összpontosítani. Növeli a biztonságérzetet, olyan közeget teremt, melyben elengedhetjük magunkat. Enyhíti a szorongást, a félelmet, a feszültséget, jókedvre derít, felemelő hatással bír. A geránium a leghatásosabb illóolaj akkor, ha szeretnénk egyensúlyba, harmóniába kerülni. Párologtatva csillapítja a túlzott hangulatingadozást, valamint hatékonyan oldja az idegrendszeri fáradtságot, levertséget és félelmet. A lelki hatás elérésére érdekében párologtassuk, vagy tegyük fürdővízbe, masszázsolajba.

Váradi Tibor