Ökölnyi szívünk óriási munkát végez, nyugalomban(!) naponta 7000 l vért pumpál a kb. 100 ezer km érpályába, hogy biztosítsa az oxigén/széndioxid és tápanyag/salakanyagok és más anyagok oda-vissza szállítását a szervezetben. Számos betegség vezethet a szívizom kimerüléséhez: a szerzett vagy veleszületett szívbillentyű hibák, szívizom gyulladás, szívritmuszavarok, leggyakrabban pitvarlebegés, tüdőbetegség /tüdőtágulat, légzészavarok, autoimmun betegségek, pajzsmirigy betegségek, elhízás, cukorbetegség. Rendszeres alkohol fogyasztás, mozgásszegény életmód, dohányzás, egyes gyógyszerek, kemoterápia, koleszterincsökkentők, vérnyomáscsökkentők is okozhatják. A leggyakoribb okok a koszorúér betegség és a kezeletlen magasvérnyomás. Kezdetben a szívizom megvastagodik, alkalmazkodik a megerőltetéshez, ám egy idő után kimerül és kialakul a 65 év felettiek 10%-át érintő állapot, az idült szívelégtelenség. Mivel a sejtekhez nem jut el elegendő oxigén, tápanyag, előbb utóbb minden szerv működése károsodik, az egész test leépül. A heveny szívelégtelenség életveszélyes állapot, leggyakrabban szívinfarktus vagy tüdőembólia (tüdőverőerek elzáródása) következtében hirtelen alakul ki, és az esetek többségében halált okoz. Ezért fontos a helyes életmód, a kiváltó okok megelőzése és időben történő kezelése!

Milyen tünetek utalnak szívelégtelenségre?
A kezdeti tünetmentes szakasz után először csak nagyobb fizikai terhelésre jelentkezik fáradtság. Később már kisebb terhelés is kifáradást, nehézlégzést, szapora, rendetlen szívműködést, mellkasi diszkomfortérzést okoz. Egyre nehezebb lesz a házkörüli feladatok ellátása. Súlyosabb esetben boka körüli vizenyő, éjszaka vizelés, nehézlégzés, a  legsúlyosabb stádiumban nyugalmi helyzetben is légszomj, köhögés, rózsaszínű köpet, hasduzzanat, lábakon vizenyő a jellemző tünet. A hirtelen kialakuló mellkasi fájdalom, légszomj, sápadt, verejtékes bőr, eszméletzavar estén azonnal mentőt kell hívni!

 A szívelégtelenség súlyos betegség, tegyen meg mindent, hogy megelőzze!
Ügyeljen a normális testsúly megtartására, kerülje az édességek, üdítőitalok, alkohol, energiaitalok fogyasztását! A mediterrán étrend a legoptimálisabb a szívbetegségek megelőzésére. A rendszeres testmozgás, gyaloglás, úszás edzi a szívet, segít a cukorbetegség megelőzésében is. A dohányzásról nehéz leszokni, jobb elkerülni a rászokást, így nemcsak a krónikus hörghurut, tüdőtágulat, de az érelmeszesedés, szívinfarktus, érszűkület is elkerülhető. A vérnyomáscsökkentőt folyamatosan szedje! Biztosítsa a pihentető alvást, és tanulja meg kezelni a stresszt! Fogyasszon tápláló, tiszta élelmiszereket! Pótoljon rendszeresen ásványianyagokat, magnéziumot, káliumot, szelént, B-, C-, E-, K2- vitaminokat, resveratrolt. Az omega- 3 zsírsavak bizonyítottan segítenek a szívritmuszavarok, a magasvérnyomás, a hirtelen szívhalál megelőzésében. A koleszterincsökkentő szerek mellett pótolni kell a koenzim Q10-t. A molekuláris hidrogén új lehetőség a szívműködés támogatására, az oxigénfelvétel javítására.

„A precízen kivitelezett GISSI-HF tanulmány igazolta a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak biztonságosságát és hatékonyságát. Ezáltal bizonyítékot szolgáltatott az irányelveket szerkesztő bizottságoknak, hogy ezzel a kezeléssel egészítsék ki a szívelégtelenség már bevezetett terápiás ajánlásait” - Európai Kardiológusok Társaságának szimpóziuma - Clemens Von Schacky, a Müncheni Egyetem professzora  -  Forrás: Lancet 2008;

Összeállította: Dr. József Erika


Látogasson el honlapunkra és válogasson a szívelégtelenség megelőzését támogató termékeink közül!
www.healthandyouth.hu