Lehet, a sarkantyúvirág név már ismerősebben cseng!
A böjtfű  vagy sarkantyúvirág. vagy kerti sarkantyúka egynyári növény akár 60 cm-esre is megnő. Bár napjainkban leginkább a virágoskerteket díszíti, kiváló gyógyerejéről évszázadok óta tud a természetgyógyászat. Minden föld feletti része ehető: a levele, a szára és a virágai is. Érdemes nyersen fogyasztani, hogy a benne lévő jótékony anyagok a lehető legjobban kifejthessék hatásukat, de szárítva teaként is kiváló.
A kerti sarkantyúka Németországban a 2013-as év gyógynövénye lett: olyan erős jótékony anyagokat tartalmaz, hogy részben helyettesítheti az antibiotikumok szedését, és még a rezisztens baktériumok kialakulásától sem kell tartanunk. Arcüreggyulladás, húgyúti és légúti  fertőzések kezelésére is kiváló, a belőle kivont illóolajat pedig sebgyógyításra, gyulladásokra, de még korpás hajra is használhatod. Ráadásul növeli a szervezet ellenálló képességét, étvágygerjesztő, enyhe hashajtó hatású, így akár a fogyókúrádba is beillesztheted.

Igénytelensége miatt kezdő kertészek gondoskodását is meghálálja: magról magától elszaporodik, balkonládákban is tartható, és még a kártevőket is távol tartja a kiskertben.  Egy tápanyagban gazdag talaj és egy árnyékos hely tökéletesen megfelel számára. Fákra is képes felkúszni, akár 60 cm magasság felett is. A növény salátákban is fogyasztható. Nemcsak a feltűnően kerek levelek, hanem a narancs, vörös vagy sárga virágai is – amelyek júniustól októberig nyílnak– fűszeres és friss ízűek, ezen felül remek színfoltot képviselnek a salátában. De zöldfűszeres túróban vagy csak egyszerűen a vajas kenyérre szórva is ízletesek. Tojásos ételeket és burgonyát vagy más fogásokat is jól ízesíthetünk a növénnyel, és egyúttal az immunrendszerünknek is jót teszünk vele. A böjtfű csak teának nem alkalmas.
Tanulmányok szerint a böjtfű olyan antivirális és antibakteriális hatással rendelkezik, hogy hatóereje egy antibiotikuméval vetekszik. Segítségével csökkenthető az antibiotikumok alkalmazása, sőt a H1N1-vírussal is felveszi a harcot. Ez arra kell, hogy ösztönözzön bennünket, hogy a böjtfű gyakran szerepeljen étrendünkben.

Böjtfű tinktúra készítése:
Ez a készítmény erős gomba- és baktériumölő hatását miatt tökéletes fertőzés, megfázás kezelésére. 1:3 arányban keverjünk el összeaprított böjtfüvet és jó minőségű pálinkát, vagy 70%-o alkoholt. Tehát 1 deciliternyi összeaprított és alaposan lenyomkodott böjtfüvet öntsünk fel 3 dl-nyi alkohollal. Zárjuk le légmentesen és néha felrázva hagyjuk állni egy hétig sötét helyen. Ezután egy gézdarabon szűrjük át és jól záródó üvegben tartsuk a hűtőszekrényben. Így akár két évig is eláll.
Amikor szükség van rá, 10 cseppet keverjünk el egy pohárnyi vízben és fogyasszuk naponta háromszor.