Ha megeszünk egy tál kukoricapelyhet és nem fogyasztunk mellé bogyós gyümölcsöket, akkor két órán belül annyi szabad gyök keletkezik a szervezetünkben, hogy oxidatív adósságba keveredünk (az oxidatív anyagcseréhez rendelkezésre álló oxigén kumulatív hiánya). Véráramunk antioxidáns ereje a reggeli előtti szint alá csökken, ahogy a szervezetünkben lévő antioxidánsok elfogynak. Negyed csésze áfonya, úgy tűnt, nem sokat segített, de fél csésze áfonya már igen.
Mi a helyzet a gyümölcsfogyasztással cukorbetegeknél?
A legtöbb irányelv azt javasolja, hogy olyan diétát kövessünk, amely rostban gazdag ételeket tartalmaz, beleértve a gyümölcsöket is, mivel ezek annyira egészségesek – antioxidánsok, gyulladáscsökkentők, javítják az artériák működését és csökkentik a rák kockázatát. Néhány egészségügyi szakember azonban aggodalmát fejezte ki a gyümölcs cukortartalma miatt, ezért javasolják a gyümölcsbevitel korlátozását. Ezt a javaslatot is próbára tették egy kísérlet során. A cukorbetegeket véletlenszerűen két csoportra osztották – az egyik csoport naponta legalább két adag gyümölcsöt evett, a másik pedig legfeljebb napi két adagot. A legfeljebb napi két adagot evők csoportja ezzel csökkentette a gyümölcsbevitelt. Ennek azonban nem volt hatása a cukorbetegségük vagy a testsúlyuk szabályozására – így a gyümölcsfogyasztást nem szabad korlátozni a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.
Egy új tanulmány kimutatta, hogy az alacsony dózisú fruktóz valóban előnyös lehet a vércukorszint szabályozásában. Tehát minden étkezéshez egy adag gyümölcs elfogyasztása várhatóan csökkenti, nem pedig növeli a vércukorszintet. A fruktóz toxicitásának küszöbértéke 50 gramm körül lehet. A probléma az, hogy ez a jelenlegi átlagos felnőtt fruktózfogyasztás. Így a felnőttek fele valószínűleg többet fogyaszt ennél a küszöbértéknél, de nem teljes gyümölcs formájában, hanem ipari cukorként. A serdülők pedig jelenleg átlagosan 75 grammot fogyasztanak.
Vajon ez a határérték a hozzáadott cukrokra vagy az összes fruktózra vonatkozik? Ha nem akarunk 50 grammnál több fruktózt fogyasztani, és feltételezzük, hogy egy darab gyümölcsben körülbelül 10 gramm van, akkor ne együnk napi öt gyümölcsnél többet? A Harvard Health Letter-ből idézve: „A fruktóz és a cukor táplálkozási problémái akkor jelentkeznek, amikor élelmiszerekhez hozzáadják. A gyümölcs viszont szinte bármilyen mennyiségben hasznos.” Mit jelent a bármilyen mennyiség? Ehetünk akár napi tíz adag gyümölcsöt is? Mit szólnál napi húsz adag gyümölcshöz? Tegyük próbára ezt a felvetést is.
Nemrég egy kutatócsoport pár hetes gyümölcs-diétára fogta a kísérletben résztvevő embereket. Tizenhét embernek napi 20 adag gyümölcsöt kellett megennie. Annak ellenére, hogy ennek a diétának rendkívül magas a fruktóztartalma, feltehetően napi 200 gramm (8 doboznyi üdítő), a kutatók nem számoltak be káros hatásokról a testtömegre, a vérnyomásra, valamint az inzulin- és lipidszintekre (zsírok a vérben) három-hat hónap elteltével, sőt, a diéta elképesztő, 38 pontos LDL koleszterin csökkenést eredményezett.
A gyümölcsből tehát soha nem lehet túl sokat enni! A rohanó hétköznapokban attól biztosan nem kell tartanunk, hogy napi 20 adag zöldséget és gyümölcsöt lesz időnk előkészíteni magunknak és a családtagjainknak. A gyümölcs- és zöldségkristály akkor is segít az elegendő mennyiségű gyümölcs elfogyasztásában, ha nincs időnk beszerezni és előkészíteni. Egy evőkanállal ugyanis legalább 30 dkg nyers zöldség és gyümölcs kerülhet a szervezetünkbe, gyakorlatilag pár másodperc alatt.
https://www.mycosmofood.com
Elérhetőség: +36309366965