#elme

15 / 23 db bejegyzés — 1. oldal

Szappanfű - Egy efeledett tisztítószer a természetből

Szappanfű - Egy efeledett tisztítószer a természetből

A természet kincsestára olykor meglepő ajándékokat rejt. Ilyen a szappanfű is, mely nevével ellentétben nem egy tisztálkodószer, hanem egy lenyűgöző növény. Ez a kevésbé ismert, mégis rendkívül hasznos növény számos meglepetést tartogat számunkra. Fedezzük fel együtt a szappanfű titkait és sokoldalú felhasználási lehetőségeit!

A jövő fenntartható húsforrása a pitonhús?

A jövő fenntartható húsforrása a pitonhús?

A fenntartható élelmiszertermelés új határokat feszeget, és a legújabb kutatások szerint a pitonhús lehet az egyik legígéretesebb alternatíva. Az EPIC Biodiversity tanácsadó cég szakértője, Daniel Natusch meglepő eredményekről számolt be a kígyók táplálékfeldolgozási hatékonyságával kapcsolatban.</p>

A Föld halványodik a klímaváltozás miatt

A Föld halványodik a klímaváltozás miatt

Érdekes összefüggésre bukkantak a kutatók a klímaváltozás és bolygónk fényességének kapcsolatában. Úgy tűnik, a Föld egyre kevesebb fényt ver vissza az űrbe, ami nemcsak esztétikai kérdés, hanem komoly következményekkel járhat éghajlatunkra nézve is.

Mi is az érelmeszesedés valójában?

Mi is az érelmeszesedés valójában?

Az erek korral összefüggő elváltozásai a csökkenő elasztin és kollagén termelődés következményei. Emiatt csökken a verőerek rugalmassága, tágulékonysága, idegen szóval fokozódik a stiffness. A korai érrendszeri öregedés, EVA (Early Vascular Aging) más mechanizmus alapján alakul ki, teljesen más az oka!

Az érelmeszesedés alattomos betegség,mert eleinte tünetmentes

Az érelmeszesedés alattomos betegség,mert eleinte tünetmentes

Az érelmeszesedés (ateroszklerózis) olyan folyamat, amely során az egészségesen rugalmas verőerek (artériák) sima érbelhártyája alatt először kásaszerű anyag (ateróma) jelenik meg, amely - kalcium-lerakódás következtében - megkeményedik, ún. meszes plakkokat hozva létre. Ezek a plakkok csökkentik a verőerek rugalmasságát, és akadályozzák a tápanyagok és az oxigén szervekhez való eljuttatását.