A migrén sokszor a menstruációs ciklussal van kapcsolatban. Gyakran halmozottan fordul elő egyazon családban a véredények görcsös összehúzódására való hajlam. Úgy tűnik – adottság kérdése az, hogy ez migrén formájában nyilvánul-e meg, vagy asthmában, netán angina pectorisban, amely a szívkoszorúerek rohamszerű szűkülete. Biztos viszont, hogy a migrén kialakulásában mind a vegetatív labilitás, mind az általános lelki labilitás szerepet játszik. Mindenesetre nem az „erejükkel nagyzoló” típusok szenvednek migrénben, hanem azok az emberek, akiknek az életben minden valahogy nehezebben megy.

A migrén rohamok formájában jelentkezik, melyek 4 órától 3 napig tarthatnak és havonta többször ismétlődhetnek. Előfordulhat azonban több hónapos, esetleg éves szünet is, máskor havi 6-8 roham is. A fájdalom általában lüktető, görcsös jellegű, szinte mindig hányinger, de legalábbis étvágytalanság, máskor hányás, a külvilág ingerei (fények hangok, szagok) iránti fokozott érzékenység kíséri. A betegek többsége nehezen vagy alig tudja ellátni napi teendőit, legjobb, ha sötét, nyugodt szobában le tudnak feküdni, ahol nem zavarja őket senki.

A migrén kezelésében megkülönböztetünk roham- és megelőző kezelést. Rohamkezelésre mindenkinek szüksége van, de ez nem jelent feltétlenül minden esetben gyógyszeres kezelést. Első lépésként a lehető legtöbb kiváltó tényező kiiktatása javasolt, mert így is kivédhetünk legalább néhány migrén rohamot.  A kezelés meggondolásakor arra is legyünk tekintettel, hogy az adott migrénes beteg nyakcsigolyájával is gyakran van probléma, ezért érdemes ezt is megvizsgáltatni egy szakemberrel.