A megfelelő társnövény megtalálása nagyon hasznos lehet, hiszen ezáltal megszabadulhatunk a kártevőktől, és sokkal egészségesebb, szebb lesz a termésünk.

Az uborka az egyik legközkedveltebb zöldség, viszont sokan azért nem ültetnek, mert attól tartanak, hogy a kártevők tönkreteszik.  Pedig nem kell ettől tartani. A társültetés lényege, hogy az egymáshoz közel levő kétféle növény között pozitív kapcsolat legyen. Egyes növények segíthetnek másoknak, ha árnyékot biztosítanak növekedésük során. Mások esetleg javítják a másik növény talaját, biztosítják a számára szükséges tápanyagokat. Sok növény azért jó társ mások számára, mert hasznos rovarokat vonz a területre. Vagy akár segíthetnek is elriasztani azokat a kártevőket, amelyek károsíthatják a társnövényt.

Ennek a nagyszerű példája a bársonyvirág vagy közismertebb nevén büdöske. A paradicsom mellé ültetve számos pozitív hatása van. Nemcsak a kártevők elűzésében lehet segítségünkre, hanem mivel a darazsakat is vonzza, így egyszerre a beporzás is meg van oldva.

    A darázs nem csak a beporzásban segít, de erős illatának köszönhetően a rettegett szarvasféreg ellen is védelmet nyújt.

A legjobb társnövények az uborkához - mit ültessünk az uborka mellé?

A jó hír az, hogy a paradicsomhoz hasonlóan az uborkának is megvan a saját segítőtársa, amely megóvja a kártevőktől.

1. Kukorica

Akár csemegekukoricát, akár pattogatnivaló kukoricát ültetünk, természetes védelmet jelent az uborka számára, sőt fel is futtathatjuk rá. Soha ne hagyjuk a talajon kúszni az uborkát, mert így sokkal több kártevő támadja meg, a levele nagy eséllyel a lisztharmat áldozata lesz.

Más különböző betegségek is megtámadhatják, amelyek akkor jelentkeznek, amikor a levelek nem tudnak szellőzni, és állandóan nedvesek. Mivel a kukorica a szezon elején nő, hasznos támaszték az uborka számára, de szúrós levelével a kukoricának is védelmet nyújt az állatok támadása ellen.

Büdöske

Elriasztja a szarvférget és a levéltetveket, amelyek igencsak előszeretettel károsítják a fiatal, zsenge hajtásokat.
Bokorbab

Bab

A bab, mint minden hüvelyes növény, megköti a nitrogént a talajban. A nitrogén az egyik legfontosabb ásványi tápanyag a növények fejlődéséhez. Az uborkának pedig szüksége van rá, hogy dús levelei, és erős virágai legyenek. Az uborka gyökerei könnyen felszívják a bab segítségével a koncentrált nitrogént a talajból. A bokorbab gyorsan növekszik, így élő talajtakarót biztosít, több nedvességet tart a talajban a vízkedvelő uborkák számára.

Kapor

A kapor kiváló ízesítője az uborkának, de ezenkívül magához vonzza a beporzókat illatos virágaival. A méhek és a darazsak is rendszeresen látogatják a kaprot, így egyúttal az uborka beporzása sem marad el.

Napraforgó

Az uborkával ellentétben a napraforgó gyökerei mélyen benőnek a talajba, miközben feltörik azt. Ezáltal megkönnyíti az uborka meggyökerezését, hiszen a talaj puhább lesz számára. A napraforgó erős szára pedig arra is jó, hogy felfuttassuk rá az uborkát.

Borsó

A borsó és az uborka kiváló növénypáros a kertben együtt. A hüvelyesek családjának másik tagjaként a borsó szintén megköti a nitrogént a talajban, így az uborka könnyen felveheti a szükséges tápanyagot.

Ezeket a növényeket ne ültessük az uborka mellé:

• burgonya, 

•káposzta,

•kelkáposzta,

•brokkoli,

•karfiol

•dinnye

 Ezek a növények ugyanazokat az erőforrásokat használják fel, vagy olyan kártevőket vonzanak, amelyek károsíthatják az uborkatermést.