maj1A máj számtalan élettani funkciója közül a legfontosabb a szervezet méregtelenítése. A máj számára nagy megterhelést jelent a túlzott gyógyszer- és alkoholfogyasztás, a dohányzás, a modern élelmiszerekkel elfogyasztott rengeteg tartósítószer és adalékanyagok. Ezen felül a máj ki van téve különböző betegségek (pl. vírusfertőzések, elhízás, cukorbetegség) károsító hatásának is. Mivel a máj és az epevezeték-rendszer egymáshoz szorosan kapcsolódik, ezért annak megbetegedései szintén kedvezőtlen hatással lehetnek a máj működésére.Miért veszélyesek a májbetegségek?

Mert a  máj nem fáj, a májkárosodás tünetei ezért sokáig rejtve maradhatnak. Anyagcsere zavarok alakulnak ki, emésztési problémák jelentkeznek. A májsejtek fokozatosan elzsírosodnak, begyulladnak, pusztulni kezdenek. Ha a károsodott májat tovább terheljük, a májsejtek egyre tömegesebben pusztulnak, s az évek során súlyos, visszafordíthatatlan betegség, májzsugorodás (májcirrhosis) alakulhat ki.

Ugyanakkor a májszövet könnyen regenerálódik. A károsító hatások elkerülésével, megfelelő táplálkozással, májvédő gyógynövényes készítmények segítségével megelőzhető a súlyosabb állapot kialakulása.A Máriatövis májvédő hatása

A Máriatövis (Silybum marianum) a középkor óta alkalmazott gyógynövény a népi orvoslásban. Gyógyászati értéke ma is elismert, olyannyira, hogy a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban az év gyógynövényének választotta.

A máriatövis fő hatóanyaga a termésében lévő silymarin, amely erősíti a májsejtek membránját, ezáltal megakadályozza a méreganyagok bejutását a májsejtekbe. Emellett hatékony antioxidáns: semlegesíti a májsejt-károsító szabadgyököket, amelyek a különböző méreganyagok (pl. alkohol) lebomlásakor keletkeznek. A silymarin serkenti a májsejtek újraképződését, ezáltal felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját.

Szakértők szerint nem egy olyan, első látásra talán távolinak tűnő betegség – például a reumatoid artritis, egyes ekcémák, a migrénes fejfájás vagy a menstruációs fájdalmak – hátterében a felhalmozódott méreganyagok okozta májfunkció csökkenés áll. A máriatövisből készült májvédő készítmények megoldást kínálhatnak ezekre a problémákra is.maj2Maria Benedictus a hatékony májvédő kapszula

A Maria Benedictus különlegessége, hogy magas (minimum 80%-os) sylimarin tartalommal bír, emellett pedig további három biológiailag aktív hatóanyagot is tartalmaz, amelyek májvédő és májszövet regeneráló hatását fokozzák:

- Benedekfű őrleményt – mely szintén kiváló máj- és epevédő hatású gyógynövény.

- Cinket szerves kémiai kötésben (cink-glükonát), melynek jelentős szerepe van a májban lezajló létfontosságú tisztító folyamatokban. Ilyen szerep az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid bontása. A máj funkcionális zavara esetén a cink-glükonát elősegítheti a zavarok helyreállítását.

- Lecitint, amely a szójából kivont, tisztított koncentrátum. Jótékony hatása abban rejlik, hogy fokozza a sejtbe felszívódó természetes anyagok biológiai aktivitását.

Előrehaladott súlyos májbetegség esetén is javasolt a Maria Benedictus kapszula szedése. Az orvos által előírt szintetikus gyógyszerek mellett kiegészítésként is biztonságosan alkalmazható. Az étrend-kiegészítő alkalmazását azonban célszerű megbeszélnie kezelőorvosával.Szöllősi Adrienn

gyógynövény szakértőTovábbi információ a termékről és megrendelés:

www.gyogynovenysziget.hu 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!