A petrezselyemhajtatás célja, hogy télen is biztosítsa a család  zöldpetrezselyem-szükségletet.

Ezért fontos, hogy egész évben hozzájussunk a friss petrezselyemzöldhöz:

  • Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására, az allergiás tünetek egyik leghatásosabb természetes gyógyszere lehet. A hörgők tisztításával segíthet az allergiás tüsszögések csillapításában.
  • Serkenti az immunrendszer működését, gazdag béta-karotin, C-vitamin, B12 vitamin, zsírsav és klorofil tartalmának köszönhetően.
  • Nagy mennyiségű kálium tartalma révén serkenti a vesék működését, tisztítja a vízhólyagot és a veséket. Megelőzi a víz szövetekben való maradását, vagyis vízhajtó hatású. A vesékben lévő kövek feloldásában is jelentős szerepe lehet.
  • Javítja az emésztést és a puffadást is megelőzheti, segíti a máj működését is.
  • Nagy mennyiségű A vitamint tartalmaz.

A legegyszerűbb megoldás az, ha ősszel a gyökér betakarításakor a szükségletnek megfelelő területről a gyökereket nem szedjük fel, s a lombozatot is érintetlenül hagyjuk. A petrezselyem lombja a leghidegebb télen is csupán kőkeménnyé fagyhat, de a fagy elmúltával a levél visszanyeri eredeti konzisztenciáját, és felhasználható. A fagyott leveleket is szedhetjük, hiszen szobahőmérsékleten visszanyerik rugalmasságukat. A fő cél, hogy a tél folyamán bármikor hozzájussunk a levélhez, még akkor is, ha hó van. Ezért valamivel be kell fednünk a lombos petrezselymet a vastagabb hótakaró kialakulása előtt. A sorok fölé helyezhetünk fóliát úgy, hogy a fólia alatt a levegőzés biztosított legyen. A szedésre így akkor kerülhet sor, amikor szükség van a zöldre. A tél folyamán természetesen nem fejlődnek új levelek, tulajdonképpen tartósított, fagyasztott levél biztosításáról van szó.

A petrezselyemzöld hajtatásának másik egyszerű módja, amikor a felszedett gyökerekből az apró, elágazó, deformált gyökereket használjuk fel zöldnyerés céljára. Ez is többféle módon történhet. A szobai, konyhai hajtatáshoz elég egy egészen kis műanyag láda vagy virágcserép. Az ősszel kiszedett – főleg rövidebb – gyökerek kiválóan alkalmasak hajtatásra. A gyökereket cserépbe egymás mellé állítva függőlegesen helyezzük el. A közöttük levő hézagokat laza humuszos talajjal kitöltjük úgy, hogy csak a gyökérnyak álljon ki a talajból. Azután szükség szerint öntözzük, és a cserepet a konyhai ablakba vagy más világos helyre tesszük. Néhány hét után szedhető a friss petrezselyemzöld. A leveleket úgy szedjük, hogy a szívlevelek mindig megmaradjanak, mert így ismét újak fejlődnek.
Még ettől is egyszerűbb módszer az, ha a gyökerek felső, 3-5 cm hosszú részét vízzel félig töltött kis műanyag (joghurtos) pohárba helyezzük. A vizet rendszeresen cseréljük. 

Nagyon fontos, hogy a fejrész egészséges, sértetlen legyen! Az ablakba rakva 1-2 hét alatt már meg is jelennek a friss hajtások.