A tudományos vizsgálatok szerint az alacsony vérnyomásban szenvedőknek több okuk van örülni, mint félni. Akinek enyhén alacsony a vérnyomása, az hosszú életre számíthat.
Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a 115/75 mm Hg értéknél alacsonyabb vérnyomású embereknél a legalacsonyabb a szívinfarktus és az agyvérzés veszélye. Éppen ezért Angliában az alacsony vérnyomást nem is kezelik.


 
Az állapot árnyoldalai:

• heves szívkalapálás,
• szédülés
• fulladás szerű tünetek
• hideg lábak
• fáradtság
• koncentrációs zavar

 Másfelől léteznek olyan formái az alacsony vérnyomásnak, amelyek egészségügyi szempontból veszélyesebbek. Problémássá válik a helyzet, ha valakinél az alacsony vérnyomás heves szívdobogással és időnként hirtelen erősen megemelkedő vérnyomással jár. Szintén veszélyes lehet, ha valakinek reggel felkelés után 50 Hgmm-re zuhan a vérnyomása, amit szívritmus-zavarok és a szívfrekvencia jelentős lassulása kísér. Ennek komoly szervi következményei lehetnek, ezért érdemes alapos kardiológiai vizsgálatot végezni.
Azonban akár betegségről, akár a hosszú élet zálogáról van szó, az érintettek többnyire kellemetlennek érzik bajukat. Különösen akkor, ha vérnyomásuk szisztolés értéke nem éri el a 100 Hgmm-ot. Állandóan fázik a kezük és a lábuk. Ha ülő vagy fekvő helyzetből felkelnek, hirtelen elszédülnek, olykor fulladásszerű panaszaik vannak, olyan érzésük van, mintha nem tudnák leszívni a levegőt a tüdejükbe. Gyakran ásítási rohamok törnek rájuk, amit környezetük általában nem vesz jó néven, mert az ásítozást tévesen az unalom jeleként értelmezik. A természetes fáradtságot is intenzívebben élik meg, ezért autózás közben nehezebben képesek összpontosítani.