Az ecet egészségvédő tulajdonságai:

Az ókori görög orvosok is használták az ecetet légúti megbetegedések kezelésére, például ecetet és mézet ajánlottak 1:1 arányban. Gyomorproblémák esetén ecetes vizet itattak a betegekkel, és végtagduzzanatokat is ecetes borogatással kezeltek.
Láb- és körömgomba esetén javasolt heti kétszer-háromszor lábfürdőt készíteni. Ehhez 3 liter langyos vízbe 3 dl almaecetet keverünk. A fürdőnek legalább 20 percig kell tartania.
Alvászavarok esetén hasznos lehet 3 kanál mézhez 3 teáskanál almaecetet keverni, majd lefekvés előtt elfogyasztani 2 teáskanállal. Az almaecetben található kálium, vas és magnézium nyugtató hatású.
Szájszagproblémák esetén reggel és este egy pohár vízben két teáskanál almaecetet feloldva gargarizálhatunk. Azok, akik kedvelik az almaecet ízét, le is nyelhetik, mivel segíthet a gyomor pH-egyensúlyának helyreállításában.
Izomfájdalom és izomhúzódás esetén egy kis törülközőt áztassunk ecetbe, majd cayenne borssal szórjuk meg, és helyezzük a fájdalmas területre. A hatékonyságot tovább fokozhatjuk, ha 20 percig beburkoljuk egy száraz, vastagabb törülközővel, mintha dunsztban lenne.

Hasznos háztartási tippek:

- Cigarettafüst vagy egyes ételek kellemetlen szagokat okozhatnak lakásban. Az ecet segíthet ezeknek a kellemetlen szagoknak a semlegesítésében. Egyszerűen helyezzünk egy csészényi ecetet a szobába, és pár óra múlva a szagok enyhülni fognak. A kézről is eltünteti az intenzív szagokat, ha langyos vízzel kevert ecetben áztatjuk pár másodpercig.

- Tinta-, vörösbor-, kávé- és gyümölcsfoltok ellen hatékonyan alkalmazhatunk ecetes szivacsot. Dörzsöljük be alaposan a foltot, majd langyos szappanos vízzel könnyedén eltávolíthatjuk a nem kívánt foltot.

- Téli időszakban a sózott utak miatt sófoltok keletkezhetnek a cipőinken. Az ecetbe mártott szivaccsal könnyen eltüntethetjük ezeket a foltokat, ráadásul az ecet frissíti a bőrcipők színét is.

- A mosógépbe az utolsó öblítés során egy kis ecet hozzáadásával felfrissíthetjük a színes ruhákat. Az ecet ugyanúgy használható öblítő helyett, kellemes illatot kölcsönöz a ruháknak, és megelőzi a vízkő lerakódásokat.

- Makacs foltok és szennyeződések ecettel való előkezelése segíthet a ruhákon még a mosás előtt.

- A kenyértartót hetente egyszer ecetes-vizes szivaccsal töröljük át. Ez segít a pékáruk további frissen tartásában és a penész képződésének megelőzésében.

- Szőnyegtisztítás során az ecetes víz hatékony tisztítószer lehet. Nemcsak a makacs foltokat távolítja el, de hatásos az atkák ellen is. Emellett a molylepkék távoltartásában is segít, és frissíti a szőnyeg színét.

- Hűtőszekrény, mosogatógép és egyéb háztartási berendezések tisztítására is kiváló az ecetes víz, mivel eltávolítja a makacs zsíros lerakódásokat és nem hagy maga után foltokat.

- Az ecetet gyakran használják üvegfelületek (ablakok, akváriumok, tükrök, szemüvegek, kristályok) tisztítására is. Eltávolítja a megbarnult teás- és kávékannák lerakódásait is, visszaállítva az edények eredeti állapotát.

- A gőzvasaló, vízforraló, kávéfőző és mosógép belsejének tisztításához is nyugodtan alkalmazhatjuk az ecetet. Hatékonyan oldja a vízkövet és a lerakódásokat is.

- A fürdőszobában, például a zuhanyfülkében, fugákon, csempéken, csaptelepeken, zuhanyrózsákon, vécécsészében és fogmosó pohárban is hatékonyan vehetjük fel a harcot a vízkő és feketepenész ellen az ecetes víz segítségével.

- A zuhanyrózsát egyszerűen tisztíthatjuk, ha egy műanyag zacskót az ecettel megtöltjük, és rögzítjük a zuhanyrózsán. 15-20 perc múlva eltűnik a vízkő.