Szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy aki alaposabban utánanéz a Budwig protokollal kapcsolatos irodalomnak, olyan elnevezéseket talál, melyek lehetnek márkanevek, lehet egy helyettesítő anyag, és az is lehet, hogy ma már utol sem érhető a hivatkozott termék. Ehhez tartozik többek között az is, hogy egyes alapvető élelmiszerek elkészítésének módja tájanként más és más, esetleg alapvetően eltérő, miközben az elnevezés hasonló, vagy akár azonos. Ugyanakkor az is előfordul, hogy azonos elkészítési technológia mellett más az elnevezés. Általában az édes túró csak a közép-európai népeknél ismert. Nyugat-Európában csak sós túrót lehet kapni, édes túrót csak lengyel boltokban lehet beszerezni. Ezért az alapokból kell kiindulni, az alapelvet kell megérteni és elfogadni, és a helyi beszerzési lehetőségek alapján kell kiválasztani az alapanyagot, amiből összeállítjuk az étrendet. Még kis hazánk területén is jelentős eltérések lehetnek. Bár az alapanyagok beszerzésnek forrásaira még visszatérek, már most jelzem, csak megfelelő helyismeret alapján lehet határozott javaslatot adni. Ezért mindenki számára a jól bevált módszert javaslom: induljunk el a kályhától!

Az egész diétának az a felismerés az alapja, mint ahogy az előző két cikkben olvashattuk, hogy a sovány túróval megfelelő arányban összekevert lenmagolaj vízben oldhatóvá válik, ezért a felszívódás útja megváltozik. Ez a felismerés indította el Dr. Buwdigot a diétája kidolgozásához. Azonban a „diéta” szó ne legyen félreérthető, az ajánlott módszer nemcsak betegek számára való, az „egészséges” ember egészségesebb étrendjének fontos, egészséget megtartó, betegséget megelőző, vagy meggyógyító eszköze lehet, ha azt sikerül beépíteni a minden napok étkezési rendjébe. Általánosságban ezért nyugodtan használhatjuk a lenmagolaj-fehérje étrendet, ami alatt mindig a hidegen sajtolt lenmagolaj és a sovány túró keverékét értjük, és a már leírtak szerint készítjük el és fűszerezzük. Azaz, ez az étrend, vagy étrendünk kiegészítője az egészség megtartásának, vagy visszaszerzésének fontos eszköze lehet. De ne feledjük, hogy egy egészségünk van, és ezerféle betegség létezik, tehát egy módszer alkalmazása még ha három pillérre is támaszkodik, csak egy csapás az élet ezerszínűségében. Nézzük meg a három pillér alapanyagainak jellemzőit közelebbről, úgymint: hidegen sajtolt lenmagolaj, sovány túró, kókusz olaj, és lenmag.  A kiegészítő anyagokra később vissza fogok térni.

A hidegen sajtolt lenmagolaj: Hőre, fényre, oxigénre nagyon érzékeny, ezért hidegen kell használni, pl. saláta olajként, vagy mérsékelt hő hatásának kitéve, de sütésre nem használható. Összetételénél fogva számtalan jó tulajdonsága van, ami miatt hozzájárul a hosszú és egészséges élet megtartásához. Aki saláta olajként ízét „vad”-nak érzi, annak javaslom, fele-fele arányban olíva olajjal keverje. Ez természetesen nem vonatkozik a Budwig zsír elkészítésére, ahol a készítés előírt hőmérséklete 100 °C, mert 105°C fokon már a lenmagolaj szerkezete sérülhet. A megkezdett üveget, a kibontástól számított 6 héten belül célszerű elfogyasztani, és addig is hűtőszekrényben, hidegen tartani. Költségkímélő, ha nagyobb kiszerelésben és mennyiségben szerezzük be. Ez esetben érdemes a kora őszi időszakban, a sajtolást követően beszerezni, a műanyag flakonból sötét, kisméretű üvegekbe szétönteni és mélyhűtőben tartani. Így évekig frissen tartható. Csak a rend kedvéért említem meg, hogy a kb. 50%-ban Omega-3 olajból álló lenmagolaj, némi Omega-6-ot is tartalmaz. Kevesebbet, mint amire az embernek szüksége van, ezért aki nagy mennyiségben, rendszeresen fogyaszt lenmagolajat, (az ajánlott napi mennyiség egy teáskanáltól, két evőkanálig, azaz 4,5-27 g, terápiás adagja 90 g/nap) az egy évi használat után, ha más olajat nem használna, szezámmag olajjal egészítse ki az étrendjét. Az arányra vonatkozóan pedig kb. a lenmagolaj egy ötöde legyen a szezámmag olaj. A lenmagolaj élettani hatása olyannyira kedvező, hogy annak ismertetését ebben a cikkben meg sem kísérlem. Kiemelem azonban vérnyomáscsökkentő, gyulladásgátló hatását, és a legújabb kutatások alapján egyes rákos daganatokat (tüdő, mell, prosztata) visszaszorít.
A további ismeretekhez az Interneten bőséges információ áll az érdeklődők rendelkezésére. Íme egy link: https://www.eletmodbarat.hu/catalogsearch/result/?q=lenmag+olaj.


A sovány túró (savó vagy édes túró):
A sovány túrónál két fontos dologra kell figyelni: valóban sovány legyen, azaz zsírszegény, és hagyományos módon készüljön. A hagyományos mód alatt itt és most azt értem, hogy a tej alvadását tejsav baktériumok, és ne a tejhez adott só és ételecet okozza. A soványtúró-lenmagolaj keverék alapja a soványtúróban levő kénalapú fehérje. Ha ez nincs, akkor nem beszélhetünk egy hatásos első pillérről. Ugyanez vonatkozik a zsíros túróra is. Ott már nincs szabad hely, vagy nincs elegendő szabadhely a lenmagolaj kötések kialakulásához.
Ezért csak a piacon vásárolt, és a fenti szempontok szerint ellenőrzött túrót vásároljunk. Az ipari feldolgozásból származó túró technológiai eljárása ismeretlen, következésképpen a termék összetételében sem lehetünk biztosak. Ki kell faggatni a soványtúró készítőjét arról, hogy mit, és hogyan készít. Ha mód van rá, kérjünk tanyalátogatás lehetőséget, ahol az ember személyesen győződhet meg mind a készítés módjáról, mind a higiéniás viszonyokról. Erre lehet azt mondani, kinek van erre ideje, a mai rohanó világban? …és az egészség?  Egy ilyen látogatás kirándulás, mozgás, éberség. Mind-mind fontos az egészség megtartásához! Ne késlekedj, menj utána, kutasd fel a legkiválóbb alapanyagokat! Íme egy link: gallpesi.mindenkilapja.hu (Gallpesi kecsketenyészet)

Kókuszolaj: A kókuszolaj (=kókusz zsír) tulajdonsága alapvetően eltér a többi olajtól, mert bár zömében telített zsírból áll, könnyen emészthető, és számtalan egészséget védő jó tulajdonsága van. Étkezési célra való felhasználását magas hőálló képessége (190 °C -ig stabil a szerkezete) teszi igazán alkalmassá. Sütni ebben érdemes. Mivel állagát, megtartja, nem oxidálódik magas hőmérsékleten sem, leszűrés után sütésre többször is felhasználható. Szobahőmérsékleten is tárolható, és nem avasodik. A görögök az olívaolajat is használják sütésre (bár nem tanácsos), de egyszeri használat után ki is öntik. Különböző minőségben lehet beszerezni: a szűz kókusz zsír illata, aromája miatt igazi különlegesség, de nagyon drága. A bio kókusz zsír is drága, azonban különleges esetekre, betegek esetében, kozmetikumok, krémek készítésénél ezt célszerű beszerezni. Sütésre, főzésre alkalmas kókusz zsír kb. 1300.-Ft/liter áron szinte mindenütt elérhető.

Lenmag: Két típusát lehet beszerezni, a közönséges barna lenmagot és az arany lenmagot. Bár összetételében a két lenmag típus alapvetően azonos, az arany lenmag aromája finomabb, kevésbé emlékeztet a lenolaj kencére. Ezért illatra érzékenyek számára ennek beszerzését javaslom. Természetesen ez drágább, de biopiacokon általában kapható, vagy interneten rendelhető. Itt szeretném ismét felhívni a figyelmet arra, hogy a lenmagot csak őrölve szabad felhasználni. A magokat a leggondosabb rágás mellett sem lehet szétrágni! A magokon levő zselatinréteg, melynek feladata a magok távolságtartása, és a csírázáshoz szükséges víz mennyiség tárolása, összeragasztja a magokat és ez vastagbélgyulladást okozhat! Tekintettel arra, hogy a magok kb. 50% olajat tartalmaznak, és az olaj kb. 50%-a telítetlen, Omega3 zsírsav, ami könnyen oxidálódik, soha se vegyünk őrölt lenmagot! Mindig csak annyit őröljünk meg, amennyit fel is használunk!

Összefoglalva: Az alapanyagaink mindig a lehető legjobb minőségűek legyenek, ne a márkanevekre menjünk rá, hanem a minőségi alapanyagokra. Amikor valamilyen táplálékot készítünk, annak elkészítési módját kezdetben ne mechanikusan hajtsuk végre, hanem kritikusan, minden műveletnél feltéve a kérdést: miért így kell ezt készíteni és nem másképp? Ha a józan ész alapján kérdésünket nem tudjuk megválaszolni, kérdezzünk! Kérdezzünk addig, amíg teljesen tiszta nem lesz a folyamat! Ezt követően már behunyt szemmel is elkészíthetjük a szóban forgó táplálékot.
Jelen esetben kérdéseink valahogy így állnak össze:
Miért nem szabad a lenmagolajat sütésre használni? Mert hőre, fényre és oxigénre érzékeny!
Miért kell hagyományos készítésű sovány túrót használni? Mert ez biztosítja a kénalapú fehérjét!
Miért kell alaposan összekeverni a lenmagolajat és a sovány túrót? Mert szinte molekula szinten kell érintkeznie a két anyagnak!
Kedves Olvasó! Ezek a kérdések így feltéve, „szájba rágósnak” tűnnek! Ne tekintse annak! Tekintse ezt az Éberség jelének! Hiszen Hamvas Béla szerint az emberek két állapota: az éberség és a kábaság!

Kiegészítők:
Gyümölcsök, stb.: /alma, reszelt / ananász / birs alma / banán / cikória saláta, kész / citromlé, friss / dió, reszelt / egres, pöszméte / egyéb gyümölcslé / egyéb gyümölcs, reszelt / fekete áfonya / fenyőmag / földieper / grapefruit, grapefruitlé / gyömbér / homoktövis, lé / kökény / málna / mogyoró / narancslé, friss / ribizli / szeder / földieper / szamóca / őszibarack, darabolt / stb.
Fűszerek: só, fűszeres só / bazsalikom / fahéj, őrölt / hagyma, lila, veres, foghagyma / paprika különböző fajták, zöld,  édesnemes, csípős, őrölt, erős, rendkívül erős a habanero /  gyömbér, nyers, őrölt /   kapor / majoránna / oregánó / petrezselyem zöldje / szerecsen dió / vanillin, őrölt / stb.
Egyéb vegyes ételek: kecske savó, savanyú káposzta, kovászos uborka, stb.

A gyümölcsökkel, zöldségekkel kapcsolatban általános szabályként azt lehet mondani, hogy azok legyenek frissek, lehetőleg termelőtől szerezzük be, mert itt nem az eladást elősegítő küllem, a szállítást könnyítő kemény héj, és a gyorsnövekedést biztosító vízzel teli, ízetlen beltartalom a fontos, hanem a természetes környezetből származó vitaminokban gazdag, nagy tápértékkel bíró alapanyag.
Lehetőleg legyen friss az áru. Ez alatt nem azt értem, hogy úgy nézzen ki, mintha friss lenne, hanem a szó valódi jelentését: frissen szedett! Ezt nagy bevásárló központokban általában nem lehet elérni, sem biztosítani! Piacokon, kis zöldséges boltokban, amelyeknek őstermelői szállítóik vannak, ez azonban viszonylag kis többletmunkával megoldható. Meg kell kérdezni, mikor jön a piacra az őstermelő, meg kell beszélni, mit is akarok ott venni stb. A látszólag kidobott idő busásan megtérül az egészség oldalán. A piaci beszélgetések kapcsolatteremtő, információgyűjtő és stressz oldó hatása óriási! Az ember szervezete számára ugyancsak értéknövelő a friss áru. Erre legjobban a kínai példa mutat rá, ahol az emberek friss zöldségeket fogyasztottak, és a népegészség nagyon jó paramétereket mutatott. Azonban amikor a hűtőgépek kezdtek elterjedni, a Kényelem és a Lustaság Gonosz Ura kapott az alkalmon, és elkezdte kikezdeni az egészséget! A népegészség statisztikailag kimutathatóan romlott, és párhuzamot mutatott a hűtőgépek számának növekedésével.

Nem térnék ki valamennyi felsorolt alapanyag vagy étel részletesebb ismertetésére, az azokban rejlő értékek kimutatására. Azonban egy dologról, a sóról szeretnék néhány dolgot elmondani. Ehhez azonban egy kis kitérőt kell tennünk. Az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer adalék anyagok kódját E számokkal jelölik. Ezek az adalék anyagok lehetnek színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok és savanyúság szabályozó anyagok, sűrítőanyagok, stabilizátorok, és emulgeáló szerek, savanyúságot szabályozó anyagok és csomósodást gátló anyagok, ízfokozók, antibiotikumok, és egyéb kiegészítő anyagok. A világon használt adalékanyagoknak csak egy részét engedélyezték az EU-ban. Az egyes adalékanyagok adatlapján a napi megengedett beviteli mennyiséget is megadják.
Azonban, tudomásom szerint nincs olyan információ, adatbázis, vagy hivatkozás, ami azt tartalmazná, hogy a különböző adalékanyagokból napi szinten mennyi vihető be a szervezetbe, és milyen együttes hatása lehet a különböző elfogyasztott adalékoknak. Amint ezt a témát elkezdtem bolygatni, kiderült, ilyen vizsgálat elvégzése gyakorlatilag lehetetlen, mert az adalékanyagok magas száma, az egyes személyek táplálkozási szokásainak különbözősége, valamint a vizsgálat várhatóan hosszú időtartama miatt a vizsgálat olyan magas költséggel járna, hogy azt senki nem finanszírozná!
Nos, az ipari feldolgozás legalapvetőbb élelmi anyagunkat, a közönséges konyhasót is elérte! A bolti forgalomba hozott étkezési sókban általában két adalékanyagot találunk, az E535 nátrium-ferrocianidot, és az E536 kálium-ferrocianidot, köznapi nevén sárgavérlúgsót. Mindkét vegyület csomósodás gátló tulajdonsággal rendelkezik, ezért adagolják a konyhasóhoz, hogy szállítás és tárolás során ne álljon össze! (Hoppá! Még össze kell törnünk!) A fenti két adalék anyaggal addig nincs probléma, ameddig a sót „hidegen” fogyasztjuk. A sóhoz adott két adalékanyagban a cián kötött formában van jelen és így nem mérgező. Azonban hőhatására elbomlik, és mérgező vegyületet alkot. Ezért használatát nem javaslom! Helyette a patika-sót ajánlom, ami 99,98% tisztaságú, és itthon is elérhető, interneten rendelhető. Műbizonylattal szállítják, nagyobb mennyiség rendelése esetén pedig jelentős kedvezménnyel tudunk hozzájutni!  További probléma még a sóhoz adott adalékanyagokkal az, hogy az élelmiszer iparban a félkész vagy késztermékek készítésénél is ezt a sót használják, és általában hőkezeléssel tartósítanak, melynek során a ferrocianid elbomlik/elbomolhat. Ezért az alapanyagok otthoni feldolgozását tekintsük alapvető feladatunknak.
Ami a fűszereket illeti, ne szerezzünk be nagy mennyiséget még a szárított, őrölt fűszerekből se! Tartsuk fénytől, hőtől védett helyen. Ha módunkban áll, ne őrölt fűszereket vegyünk, hanem magunk őröljük meg a felhasználásnak megfelelő mennyiségben. Törekedjünk arra, hogy a hozzáadott anyagainkkal olyan változatos étrendet alakítsunk ki, hogy a család egyetlen tagjában se merüljön fel az elutasítás leghalványabb jele se, ne mondja azt: ó, már megint Budwig! Ezért elkészített ételeink legyenek színesek, szépen tálaltak, ízletesek!
Az alapanyagok és a hozzávalók fenti választéka lehetőséget ad arra, hogy csak ritkán ismétlődjenek ételeink. Saját használatomra összefoglaltam a különböző Budwig diéta választékát. Egy nagyméretű táblázatot kaptam, mely kb. 500 étel elkészítéséhez tartalmazza az összetevőket. Ennek egy az egyben való leközlésére itt nincs mód. Ezért kiemelek néhány csoportot, amire a további választékokat rá lehet építeni. Az előző két cikkben szereplőkhöz az itt leírtakat kiegészítésként kell tekinteni. Természetesen, az ott elkészített alapanyagok itt is értelemszerűen használhatók, vagy behelyettesíthetőek! Az itt felsoroltaknál pedig az elkészítések során ugyanazt a módszert kell alkalmazni! Pl. a lenmagolajat és a soványtúrót jól össze kell keverni!

Lenmagolaj-túró müzli:  
Az alap: Lenmagolaj 3 evőkanál, soványtúró 100 g, kecskesavó, v. joghurt, v. kefir 2 evőkanál, méz 1 evőkanál, mézes lenmagos müzli (ld. előző cikkben) 2 evőkanál, vagy ha éppen nincs kéznél, akkor frissen őrölt lenmag és méz keveréke, ugyancsak 2 evőkanál, melyet az ismert módon jól összedolgozunk. Majd ízlés és kívánság szerint az összeillő hozzávalókból válogatunk, hozzáadjuk, összekeverjük, és/vagy díszítjük vele.
További hozzávalók: 1 alma, reszelve, darabolva, 2 szelet ananász, 1 citrom leve, 2 evőkanál egres, 100 g vegyes gyümölcslé, 1 mokkáskanál fahéj, 1 evőkanál fekete áfonya, 3 evőkanál fenyőmag, 2 evőkanál földieper, 1 mokkáskanál gyömbér, 1 evőkanál homoktövis lé, 1 friss narancs, ízlés szerinti formában, (lé v. gerezd, vagy szeletelt), 3 evőkanál ribizli, 2-3 evőkanál szeder, 1/2 evőkanál vanília, egy csipet fűszeres só. A hozzávalók választékát felhasználva 10-12 változatot tudunk ebből elkészíteni.

Lenmagolaj-túró majonéz:
Az alap: lenmagolaj 3 evőkanál, soványtúró 100 g, kecskesavó, v. joghurt, v. kefír 2 evőkanál, méz 1 evőkanál, mézes lenmagos müzli 3 evőkanál, almaecet 2 evőkanál, őrölt mustármag 1 evőkanál,  fűszeres só 1/2 teáskanál, melyet az ismert módon jól összedolgozunk. Majd ízlés és kívánság szerint az összeillő hozzávalókból válogatunk, hozzáadjuk, összekeverjük, és/vagy díszítjük vele.
További hozzávalók: 3 evőkanál cikória saláta, 1/2-1 evőkanál apróra vágott friss kapor, 5-6 darab apróra vágott ecetes uborka, 1/2-1 evőkanál őrölt majoránna, 1 evőkanál metélő hagyma, 100-200 g friss petrezselyem, 1 evőkanál tökmagolaj, egy csipet fűszeres só. A hozzávalók választékát felhasználva 8-10 változatot tudunk ebből elkészíteni.

Lenmagolaj-túró krém, kenyérre:
Az alap: lenmagolaj 3 evőkanál, soványtúró 125 g, kecskesavó, v. joghurt, v. kefír 2 evőkanál, 1-2 gerezd foghagyma, 1 teáskanál édes-nemes paprika, 1/2 teáskanál fűszeres só, 1 evőkanál köménymag, 1 teáskanál őrölt köménymag, 2 evőkanál fűszeres sajt, 1 teáskanál friss kapor, 1/2-1 evőkanál majoránna, 1 csipetnyi kakukkfű, melyet az ismert módon jól összedolgozunk. A kicsit csípősebb egészségesebb!

Lenmagolaj-túró csatni, mártogatós: (a csatni egy dél-ázsiai eredetű fűszeres szósz)
Az alap: Lenmagolaj 3 evőkanál, soványtúró 125 g, kecskesavó, v. joghurt, v. kefír 2 evőkanál, fűszeres só ízlés szerint, melyet az ismert módon jól összedolgozunk.
További hozzávalók: az egyik változatnál 2 evőkanál meggylevet, 2 evőkanál cékla levet, és egy nagy almát lereszelve adunk hozzá. A másik változatnál az alaphoz 1 teáskanál édes-nemes, és 1 teáskanál csípős paprikát, 1 teás kanál egész és egy teáskanál őrölt köménymagot, 1/2 reszelt almát, 2 db. apróra vágott ecetes uborkát, 200 g ribizlit adunk hozzá. Ízlés szerint elkeverjük, vagy díszítjük az alapot a hozzávalókkal.

Természetesen ez csak egy indító alap, olyan mint egy ugródeszka, amit ki-ki saját belátása szerint használhat. Az egyes összetevők vonatkozásában a kényes összetevők, mint a só, és fűszerek aránya és mennyisége ízlés szerint változtatható. A fenti néhány példából világosan látható, hogy az alapelv betartása mellett, csak a fantáziánk szab határt a különböző ételek elkészítésének, melyek alapvetően kielégítik a Budwig étrend követelményeit. Természetesen, betegek esetében számtalan szempontot figyelembe kell venni, és sokkal szigorúbban kell összeállítani az étrendet. De ez már a Budwig klinikák, vagy az arra szakosodott gyógyítók feladata.

Az alapanyagok beszerzésével, elkészítésével, vagy esetleges előállításával kapcsolatban azonban még néhány kérdés felmerülhet, amelyekre a fenti általános iránymutatáson túlmenően igyekszem választ adni, egy-két esetben konkrétan is. Ilyen kérdés lehet pl. a kovászos uborka, ecetes uborka, savanyú káposzta beszerzésének vagy elkészítésének kérdése. Nyilvánvaló, hogy a mai életvezetési stílus mellett nem várható el mindenkitől, hogy ezeket otthon elkészítse. Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy egy jó kovászos uborka elkészítése senkinek nem haladhatja meg a képességeit és eszköztárát. Javaslom, addig legalábbis, amíg jó idő van, meg kell csinálni. Ami a savanyú káposztát illeti, piacon, hordóból kell venni, lehetőleg olyan kistermelőtől, aki nem élelmiszeripari, hanem hagyományos módon savanyítja a káposztát. Meg kell kérdezni, szép óvatosan ki kell faggatni, hogyan készíti, hogy megtudjuk, használ-e tartósítószert, vagy valami egyéb adalékanyagot. Ha valaki mégsem bízik a kistermelői termékben sem, nem marad más, minthogy saját maga készíti el. Ehhez a Hermes boltokban lehet kapni kimondottan erre a célra kialakított agyagedényeket, kicsit, közepeset és nagyobbat is.
Különböző Budwig diétával foglalkozó recept könyveket áttanulmányozva találhatunk olyan ütközéseket, melyek számunkra nem megfelelőek, nem szokásosak, mert már túlléptünk rajta, vagy sohasem használtuk az ajánlott módszert. Ilyen lehet pl. a gyümölcs-zöldség egyidejű használata. Válaszom nagyon egyszerű: nem kell egyszerre használni! Ugyanez vonatkozik például a banán használatára is! Van elég sokféle gyümölcs, nem kell feltétlen ragaszkodni a banánhoz! Különösen nem, ha valaki végiggondolja a szállítási folyamatot, a zölden leszedett banánt, a vegyszeres kezelést, ami mind az érlelést, mind a tartósítást szolgálja!
Ebben a vonatkozásban még a hazai paradicsomra is érdemes odafigyelni! Aki valaha is vett le kertjéből paradicsomot, és megnézte annak érlelési folyamatát, olyan nem fordul elő, hogy a paradicsom minden oldalán egyformán érik!  A napos oldala már szép piros, de a másik még csak sárgás! A természetes folyamat ez!
Van olyan könyv, melyben a hígításhoz tejet ajánlanak. Ezzel szemben én határozottan a savót javaslom, ha lehet, akkor pedig a kecskesavót. Amennyiben nincs, akkor végső esetben RO (fordított ozmózis) tiszta víz is megfelel, de a csapvíz, klórtartalma miatt nem!
Sok esetben a tejérzékenység is problémát okozhat. A visszajelzések, tapasztalatok azt mutatják, hogy amikor a tehéntejre fennáll az intolerancia, kecsketejre nem mindig jelentkezik. Budwig vonatkozásban nem találtam vizsgálati anyagot arra vonatkozóan, hogy tejfehérje érzékenységet a lenmagolaj-sovány túró keverék kivált-e vagy sem. Amennyiben erre vonatkozó adatot találok, megtaláljuk a módját, hogy az eziránt érdeklődőkhöz eljusson a szükséges információ!
Néhányan, akik a Budwig módszerét német vagy angol nyelven olvassák, elcsodálkozhatnak azon, hogyan lehet súlyosan beteg embereknek alkohol tartalmú italokat, rumot, vodkát, pezsgőt, bort adni, melyek a desszertes receptekben szerepelnek. Erre az adhat magyarázatot, hogy ha a súlyos betegnek a gyógyításra „rendelkezésre álló” ideje már rövid, akkor minden eszközt meg kell ragadni a lenmagolaj-túró keverék minél gyorsabb bevitelére. Ezt pedig az alkoholos italok elősegítik! Dr. Johanna Budwig beszámolójában magam is olvastam ilyenről, de ez nem egy „odadobott” cserép darab volt, hanem egy nagyon átgondolt kezelési összeállítás része. Nem lenne helyes, ha a kezelési módszer egészéből kiemelve mondanánk erről nem megalapozott véleményt!

Azt remélem, hogy ezzel a kis kiegészítéssel, sikerült teljesebbé és színesebbé tenni a Budwig diétával és étrenddel kapcsolatos tudásunkat. Talán a példákban felsorolt lehetőségek, a szabadság viszonylag nagy foka megerősíti az önbizalmát azoknak, akik úgy gondolták nem rendelkeznek elegendő háttértudással, és ezért inkább csak „mechanikusan” akarták követni a felkínált recept megoldásokat! Azt javaslom, hogy a három pillérben szereplő alap szigorú betartása mellett engedjék szabadon fantáziájukat, és a család számára, a család ízlés igényét is figyelembe véve bátran készítsenek el különleges ízeket, színeket, és illesszék be a étrendjükbe. A gyerekeket érdemes bevonni a készítésbe, egyrészt mert rendszerint élvezik, már 5-6 éves kortól lehet, akár szülői, akár nagyszülői felügyelet mellett, másrészt, ha saját maguk készítik, sokkal jobban el is fogadják, és számtalan javaslattal tudnak előállni! Ezzel a család kommunikációs készsége is javul, mert a virtuális tér helyett, a valóságban zajlik majd a kommunikáció! Sok sikert kívánok a lenmagolaj-túró étrend bevezetéséhez, és hosszú távú megtartásához!
Élj Te is vele, védd magadat, családodat, barátaidat, beteg társaidat, és terjeszd a tudást és a gyakorlatot, amit most megszereztél!

 


Erdei István