Abban minden szakember megegyezik, hogy a szervezet számára a legjobb a tiszta víz, sokkal jobb, mint bármilyen ízesített, cukrozott italforma. Ami a meghatározó a minősége szempontjából, az pedig a tisztasága és az ásványianyag-tartalma. Lássuk hát először, hogyan vizsgázik a csapvíz ezen paramétereknél!
A csapvíz előállítása és tisztítása
A csapvíz származhat kútból vagy élővízből, például folyóból. Nyilvánvaló, hogy az innen nyert vizet tisztítani kell. Ez a tisztítás elvben zárt, nyomás alatti, kétrétegű kavicstöltetű gyorsszűrőkben történik, méghozzá 5 lépésben, ezek pedig a vas- és mangántalanítás, a gáz- (metán-), arzén- és ammóniummentesítés. A klórozás ezt követően történik, és célja a csővezetékben a vízkémiailag már megfelelő minőségű víz baktériumok általi elfertőzésének a megakadályozása.
Helyi vízellátás Dunavarsányban
Dunavarsány és környéke vízellátó rendszere négy különböző mélységre szűrőzött kútból nyeri a vizet. A kutak vas-, mangán-, arzén- és gáztartalom tekintetében nem felelnek meg az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló rendeletben megfogalmazott ivóvízminőségi követelményeknek, ezért a hálózatba táplálás előtt a termelt vizeket kezelik.
A csapvíz problémái a gyakorlatban
Elvben tehát a csapvizünk, ha nem is ásványvíz, de megfelelő minőségben kerül a csőhálózatba. Sajnos itt azért van lehetősége elszennyeződni, hiszen kilométereket utazik a célállomásig, olyan régi csővezeték-rendszeren, aminek belső falán az évek során vízkő, korrodált vas és mangán tapadt meg. Ebben a plankban pedig a baktériumok is jó helyet találhatnak esetenként. Mindannyian tapasztaljuk időről időre, hogy a csapból folyó víz elszíneződik, íze pedig nem élvezhető. A csapvíz tehát származása és infrastruktúrája miatt ugyan fogyasztható, de minősége ingadozó. A csapvizet méltán nevezhetjük az ivóvizek menzakosztjának -- olcsó, és el lehet élni rajta, de közel sem a csúcs.
Az ásványvíz előnyei
Az ásványvíz már más tészta. Az ásványvíz, a csapvízzel ellentétben, védett vízadó rétegből származik, eredendően tiszta, összetétele állandó, és palackozzák, nem pedig hosszú vezetéken keresztül kerül a fogyasztóhoz. Nem kezelik vegyszerrel, nem klórozzák, hogy fogyaszthatóvá tegyék. Az ásványvíz alapban finom és egészséges.
Az ásványvizek lehetséges hátrányai
Az ásványvízzel kapcsolatban mindössze két probléma merülhet fel. Az egyik, hogy fajtától függően némely, általuk túl nagy mértékben tartalmazott ásványi anyag egyes szervezetekre rossz hatással lehet. Igen, ki kell derítenünk, mielőtt ásványvizet választunk, hogy melyik anyagösszetétel felel meg igényeinknek.
A másik probléma a nagy ásványvízgyártóknál jelentkezhet, ez pedig a hosszú ellátási lánc veszélye. A „nagyoknál" a kitermeléstől a palackozáson és raktározáson át, esetlegesen a gyártótól a nagykereskedőig, onnan pedig a kiskereskedőig való kiszállításig hosszú lehet az út. Előfordulhat, hogy az adott palackok nyáron huzamosabb ideig a napon vannak, felmelegszenek, majd újra lehűlnek, és mindezt több fordulóban. Ez bizony nem tesz jót a víz minőségének, és sajnos mi, vásárlók sem tudhatjuk, hogy mennyire biztonságosan szállított és raktározott ásványvizet emelünk le a polcról.
A Tündérvíz mint megoldás
A Tündérvíz, biztosítva az ásványvizek előnyeit, kiküszöböli a fent említett hátrányokat. A dunavarsányi, mélyfúrású kútból, védett rétegből származó ásványvíz harmonikus ásványianyag-tartalmú, nemhiába a hazai biokereskedések egyik legkedveltebb márkája. A kitermelt és különféle méretű és csapolású palackokba és ballonokba töltött vizet jellemzően még aznap kiszállítják a vevőnek, közbeiktatott kereskedő nélkül, így minősége nem romlik. De természetesen Dunavarsányban, az erőspusztai üzemben is meg lehet vásárolni a termékeket, akár percekkel azután, hogy megtette ezerméteres útját a mélyből felfelé.
Igyon ön is Tündérvizet, amely egészséges, finom és helyi!
Telefonszám: 06-24/473-605, 06-70/263-6072
Web: www.tunderviz.hu