„Ősz húrja zsong,
Jajong, busong
a tájon
S ont monoton
Bút konokon
és fájon.”
Paul Verlaine

 
Most még meleg van és napfény – tombol az igazi indián nyár. Az évszakváltás kellemetlen tünetei még nem jelentkeznek, de ajtainkon itt kopogtatnak az őszi fáradság tünetei. Igen-igen, nem csak tavaszi fáradság létezik,
hanem őszi is.
A nappalok rövidülnek, az éjszakák egyre hűvösebbek, az allergiát felváltja a nátha a megfázás és a reuma. Olyanok leszünk, mint a valaha zöld levelek,- napfény hiányában - álmosak, levertek,
kedvetlenek, depressziósak.

 
A csípős, esős nyálkás őszi napokon a legkevésbé sem vágyunk az órákig tartó sétákra, saláta vagy gyümölcsvacsorára. Elő-előtörő reumás fájdalmaink miatt előtérben helyezzük a jó meleg szobai tévénézést, olvasást, a nehezebb ételek és édességek fogyasztását, melyek eltelítenek, melegítenek bennünket.
Rengeteg energiánk elmegy ezen nehéz ételek felbontására, így nem csoda, hogy állandóan fáradtnak és álmosnak érezzük magunkat. A túl sok vagy éppen a túl kevés alvás miatt energia hiány lép fel, ami szorongáshoz és ingerlékenységhez vezet. Ezért, ha lehet, ne feledkezzünk meg a szervezet rendszeres karbantartásáról, hogy ezekben a szürke ködös hidegebb napokban is jókedvűek lehessünk.
Iktassunk be minden nap többször is egy gyümölcsökben és vitaminokban gazdag teát, 1-1 méregtelenítő zöld teát. Ginseng, gyömbér, csalán, citromfű teát, illetve ezek keverékeit. A méregtelenítés nagyon fontos, - a méreganyagok távozásával frissebben érezzük magunkat - és ha ezt napi negyedórás sporttal is összekapcsoljuk kész a boldogság. A mozgás hatására ugyan is boldogsághormonok szabadulnak föl, javul a vérkeringésünk és fuccs a depressziónak. Elkerülhetjük a depressziót, a stresszt egy jó mély alvással is, melyet elősegít a komlótoboz teája, az orbáncfű, a macskamenta, a citromfű, illetve ezek 1:1 arányú keveréke.
A reuma kezelésére számos speciális tea és teakeverék ad gyógyírt. Nagyon jó hatású az aranyvesszőfű, csalánlevél, a zsurlófű, a bodzavirág, a gyermekláncfű levél és a legyezőfű tea, valamint ezek keverékei.
A nehezebb ételek mellé a teákon (borsmenta, köménymag, kamilla stb.) kívül fogyasszon több zöldséget, kényeztessük magunkat prémium minőségű ízletes teakeverékekkel – akár több ízt is összekombinálva – mely az újdonság erejével felemel bennünket a szürke egyhangúságból. Nasiként ropogtassunk mértékkel diót, mogyorót, mandulát, hisz mindezt az ősz kínálja. Öltözködjünk rétegesen és színesen, és így lesznek ezek az őszi napok is olyan csodálatosak, mint amilyeneknek Ady Endre is látta Az Ősz dicséretében:

„Nincs még egy évszak,
Mely ennyi pompát rejt
Ne bántsd az Őszt,
Fedezd fel inkább
Amit nyújt
Az összes titkát.”

Molnárné Bosznay Éva
Gyógyfű Kft.