Földünkön az élet, az élő a csoda ezer arcát mutatja. Amikor egy élőt közelebbről megvizsgálunk, legyen az fű, fa, virág, vagy az élet magasabb rendű formája, csodák sorozata tárul elénk. A hihetetlenül egyszerű formák sokasága, rendszerbe illesztve adja az élet szerkezeti elemeit, és végső soron az élőt. Azonban a kezdeti tökéletes állapotok az idő múlásával szétzilálódnak. Romlanak anyagi minőségeik, torzulnak funkciók, s a végén, az élő feloldódik a mindenségben, hogy helyet adjon az újabb életeknek. Mivel évtizedek óta foglalkozom a struktúrákkal, elkerülhetetlen, hogy ezt a kérdést ne erről az oldalról közelítsem meg!

Vezérfonalam a józan Ész, pontosabban annak bekapcsolt állapota! Ha ez nincs megvezetve, - amit a mai világban alaposan meg kell vizsgálnunk, a HAARP skandináv és Németországi telepítése miatt - akkor a tényekre tudunk támaszkodni! Kedves olvasó! Félre ne értse, nem egy politikai cikket kezdett elolvasni, hanem az Egészségünk és a bioelektronika után, egy mérnöki szemléletű egészségmegtartó cikk olvasásába kezdett!
Mindenki szeretne hosszú életű lenni! Azonban ez nem elég pontos megfogalmazása a dolgoknak! Talán egy kicsit pontosabb lenne, ha hozzá tennénk, hogy hosszú és aktív életet szeretnénk élni! Hisz - gondolom - senki nem vágyik arra, hogy szerettei vagy környezete számára vegetatív lényként elviselhetetlen teherként éljen! Nem, biztosan nem, ennél nem lehet szörnyűbb! Különösen akkor nem, ha még agyi funkciói úgy működnének, hogy ezt tudja is! Nyilván eszünkbe jut Petőfi Sándor verse: „Egy gondolat bánt engemet: Ágyban, párnák közt halni meg!” (Ez maga az elfekvő! A Teremtő mentsen meg tőle!)

Ezzel szemben az aktív, hosszú életet ajánlom! Sajna, ezért tenni is kell! Ez pedig sokoldalú, napi harcot jelent az öregedéssel szemben. Ennek a mindennapra jutó harci feladatnak az elemeit szeretném most mérnöki szemmel körbejárni. Célom olyan feladatsor megfogalmazása és összerakása, mely mindenki számára elérhető, elvégezhető, miközben csak kis odafigyelést és kis kitartást igényel. Az eredmény pedig az aktív, egészséges öregkor! Azért merem ilyen határozottan állítani, mert van példa rá!

Azonban, hadd adjak egy kis kitérőt eleink gyógyító technikájáról, színvonaláról és etikai hozzáállásról. Miközben jártamban-keltemben ezen cikk mondatait raktam össze, szinte véletlenszerűen találkoztam a magyarországi inkvizíció történetével, és így belenéztem annak jegyzőkönyveibe is. A történet a XIII. században kezdődött, több mint kétszáz évvel István királyunk nyugati mintára történő „rendcsinálását” követő években, amikor az akkori hazánkban kb. 950 település létezett! A becslések szerint 900 tárgyalás lehetett, és több száz jegyzőkönyv adatai meg is megmaradtak. Az Inkvizíciót a pápa utasítására az 1200-as évek elején szervezték meg hazánkban, és könyörtelen eljárás sorozata az 1400-as évek közepéig tartott. Ez alapján joggal feltételezhetjük, hogy 250 évvel, a „rendrakás” után, még minden településnek van „mágusa”, egyszerűbben szólva gyógyítója!

De miért is lehet fontos számunkra ez az időszak, miközben az egészségről, és annak megtartásáról beszélünk sorozatunkban? Azért mert eleink gyógyítási módszere az Inkvizíció szigorú jegyzőkönyvei alapján néhány alapvető meglepetést tartalmaz. Érdemes ezen elgondolkodnunk! Ezért arra kérem a kedves olvasót, hogy az eddigi beidegződéseitől tekintsen el, és a mágus, mágikus szó alatt ne negatív háttér (csaló, szemfényvesztő, stb.) jelenjen meg szeme előtt, hanem sokkal inkább a tudással kapcsolatos nagymesterre gondoljon!
A jegyzőkönyvek alapján a mágusok az alábbiak szerint gyógyítottak: általában hárman jártak, egy főmágus, aki diagnosztizált, egy segédje volt, aki a gyógynövényekből az orvosságot rakta össze, és egy zenész, aki hangszerét használta a gyógyításhoz! Jusson eszünkbe a gyermekdal:

„Gólya, gólya, gilice!
Mitől véres a lábad?
Török gyerek megvágta,
Magyar gyerek gyógyítja.
Síppal, dobbal, nádi hegedűvel!”

Az Inkvizíciós tárgyalásokon orvosok, az akkori kor gyógyítói, a fizikusok, és az egyház képviselői vettek részt! Valamennyi jegyzőkönyvben szerepel a megállapítás, hogy hitbéli dolgokban a mágusok nem vétkeztek! Azaz, a fennálló hatalommal nem szálltak harcba! Mióta? Kettőszáz év telt el, vagy több István királyunk rendcsinálása óta, és még minden településen volt egy  mágus! Eddig! Az „ítélet” kezdetben a gyógyítástól való eltiltás volt, később ez szigorodott a kiutasítástól a halálbüntetésig. A mágusok kivonultak a településekről és általában pásztorok lettek.
Mégis, hogyan gyógyítottak eleink, ezek a keletről jött barbárok, a művelt európai orvosokkal szemben? Először is, megvizsgálták a vizeletet! Ezt az akkori „hivatalos” orvoslás még nem vizsgálta! Ezt követően „pulzus diagnosztikát” végeztek! Távolkeleti módszer, melynek lényege, hogy a csukló feletti ütőéren a lefutó szívimpulzus formája alapján a betegségeket diagnosztizálni lehet! Ma is ismert és használt módszer a kínai és az európai természetgyógyászok körében.

A mágus a megállapított bajra a szükséges kezelést és gyógyteákat a tegezében tartott vesszőkre rovásírással írt utasítások alapján határozta meg és adta ki a kezeléshez szükséges igényeit segítőjének. Ha a baj hosszabb kezelést igényelt, akkor a gyógyítók a betegnél maradtak. Mágusaink a gyógyításért sohasem kértek pénzt! A jegyzőkönyvek alapján fennmaradt azonban az erőszakos adakozó esete, aki mindenáron meg akarta fizetni a gyógyítást! A Mágus azonban azt mondta, rendben: egyet elfogadok, százat vissza dok! (Van ma valakinek ilyen tapasztalat?)
Amire érdemes odafigyelni, ebből a kis történetből, az az, hogy egy pontosabb, „korszerűbb” diagnózissal szemben az akkori „nyugati orvoslás” úgy lépett fel, hogy a hatalom eszközét felhasználva elűzte, kiirtatta a nála jobbakat! Hiszen az orvosok, a nők „érinthetetlensége” miatt sok asszonyt „átadtak a halálnak”, míg a mágusok a vizeletvizsgálat és a pulzusdiagnosztika alapján tudtak kezelni, gyógyítani. A gondolatot lehet a mában folytatni: akupunktúra, homeopátia, gyógynövények alkalmazásának korlátozása, stb. Kelet és nyugat határán élünk…

Az öregség elleni küzdelemhez hasonló történet kapcsolódik. Adott egy aktív, tehetséges mérnök, aki repülőgép motorokat és sugárhajtású repülőgép hajtóműveket tervez. Gyártmányaival nagy sikert ér el, oktat, a tudományos akadémia tagja, és egyben sok cím birtokosa. Ma legfeljebb annyi baj lehet vele, hogy szovjet mérnökről van szó, akit úgy hívnak: Alexander Mikulin. Az ötvenes évei elején járt, amikor szívpanaszaival orvoshoz fordult. A vizsgálat eredménye számára döbbenetes volt: visszafogott életmód, semmi mozgás, és ha betartja az orvosi utasításokat, akkor lehet még két vagy három éve. Kétségbeesése teljes volt!

De tettrekészségét nem veszítette el, ideje is volt, és arra gondolt, hogy megvizsgálja az emberi testet, a szív mint „hajtómű” oldaláról kiindulva. Ezért arra kérte orvosait, engedjék megnézni a boncteremben a fiatal és idős emberek testét. Nem foglalkoznék itt a vizsgálatának részleteivel, csak a lényegével: a probléma gyökere a nagy vénákban keresendő. A későbbiekben majd részletesen kitérek ennek, és módszerének ismertetésére, hiszen ez lesz az öregség elleni küzdelmének az alapja. Mint alapos mérnök ember, összeállított egy módszert, amivel kigyógyította magát, és még negyven évig élt! Orvosainak pedig azt mondta, nem tudjátok, hogyan működik az emberi test! Módszerét összefoglalta és közre akarta adni!

Azonban nagy ellenállásba ütközött, és első menetben nem sikerült kiadnia a könyvét. Mert végső soron, hogy jön egy mérnök ahhoz, hogy jobban ismerje az emberi test működését, mint az orvosok, akinek ez lenne a hivatásuk! A végeredmény azonban jó lett, hiszen abban a világban zajlott az küzdelem, ahol „a legfőbb érték az ember” volt, és az Egészségügyi Minisztérium úgy döntött, hogy a módszere nagyon sokak számára egészségmegtartó jelentőségű, ezért hozzájárultak a könyv kiadásához. Képzeljük csak el ezt a helyzetet itt és ma, ahol a legnagyobb érték már nem az ember, hanem a „profit”.

Az alábbiakban Mikulin „Aktív hosszú élet” c. könyve alapján foglalom össze módszerét és harcát az öregedéssel. Módszere azt igazolja, hogy ha nap mint nap felvesszük a harcot az öregedéssel, ami naponta alig több mint egy óra gyakorlatot, az ébrenléti idő 10%-át jelenti, akkor jelentős eredményeket érhetünk el. Nemcsak egészségesek maradunk, de aktív öregségnek is örülhetünk. Íme Mikulin 62 és 82 éves korában. Alig látszik a húsz év különbség! S még élt további  tíz aktív évet!

Mikulin az öregedés lényegét a nem megfelelő életmód miatti salaklerakódásban találta meg. Ennek számtalan összetevője van, melynek legfőbb eleme a mozgáshiány, melynek egyik forrása a 8-10 órás ülő munka utáni több órás TV-zés. A mozgáshiány legfőbb okozója azonban az általánosan elterjedt, és természetesnek tartott lustaság, valamint a gyenge akarat!
Módszerének lényege az összehangolt aktivitás, a test minden egyes részének megmozgatása, a megfelelő légzés, táplálkozás, és a közvetlen környezetnek segítőtársként való kialakítása. Az öregedés egy lassú, de következetes folyamat! Senki ne gondolja, hogy most kapott egy csoda-módszert, és egy-kettőre minden meg fog változni! Hosszú, kitartó munka kell ahhoz, hogy a hibákat kijavítsuk, az öregedést lelassítsuk, vagy akár meg is állítsuk. Nos, lássuk a „medvét”! Íme, az öregedés elleni harc küzdőtere, ahol a gyakorlatok lassítják vagy teljesen visszaszorítják az öregedési folyamatokat

Röviden tekintsük át az egyes harci feladatokat:

1. Rezgés torna (Vibrogimnasztika): A vénákkal kapcsolatos alapvető gyakorlat. A boncteremben megfigyelte, hogy az idős emberek lábában a nagy vénák billentyűi megvastagodnak, nem jól zárnak és két billentyű közötti érszakasz pedig nem párhuzamos, hanem befelé hajlik. Ebből több probléma is fakad. A billentyű feletti vénás véroszlop nyomása terheli az alatta levő hajszálereket, a leszűkült keresztmetszet pedig akadályozza az áramlást és feleslegesen terheli a szívet. A nem megfelelő lábszári keringés miatt a szövetek vérellátása romlik, gesztenyebarna bőrfelület, majd később fekélyek alakulhatnak ki a lábszáron.

Talán sokan ismerik azt az egyszerű módszert, hogy boros üvegből a dugót úgy is ki lehet  venni, hogy az alját óvatosan, de lendülettel az ajtófélfához verjük. A borosüvegben a felgyorsult bor az üveg alján megfordul, és a mozgási energiája szép lassan kinyomja a dugót! Nos, ez a folyamat a rezgéstorna lényege. Nyugodtan meg kell állnunk, lábfejünk párhuzamosan egymás mellett, és meg kell emelnünk a sarkunkat kb. 1 cm-re. Majd hírtelen le kell zöttyenjünk a sarkunkra. Amikor sarok emeléskor az izmaink összefeszülnek, felfelé kiszorítják a vénából a vért, és amikor visszazöttyenünk a sarkunkra, az izmok nyomásától megszabadult nagy vénákban a vér lefelé szalad, a billentyűkön megfordul, és elindul a szív felé, csökkentve annak terhelését és egyben a közbenső szervek vérellátását is javítja.

Ha magasabbra emeljük a sarkunkat, attól a hatás nem lesz jobb, csak hamarabb elfáradunk! Ezt a gyakorlatot másodpercenként egyszer, egymást követően pedig 30-szor kell megismételni. Majd 10-20 mp pihenő és ismét 30 emelési gyakorlat következik. Ezt a gyakorlatsort naponta 8-10-szer el kell végezni! Ne aggódjunk, nem veszélyezteti a gerinc állapotát! Ha hegymászás közben, vagy akár szellemi munkában elfáradunk, végezzük el, fel fogunk frissülni, mert hatása az agyig terjed.

2. Masszázs: Évszázados hagyománya van, különböző technikák alakultak ki, mint simogatás, dörzsölés, körözés, gyúrás, stb. A masszázsnak a vénás vér irányában kell hatnia. Ki-ki egyéni szükségletének és igényének megfelelően végezze. Amennyiben valaki más masszíroz bennünket, akkor két szempontot kell figyelembe venni: nincs sietség, kapkodás, kerüljük a durva mozdulatokat, és a folyamatos kontaktus miatt az egyik kéznek állandóan érinteni kell a test felületét.

3. Séta, futás, ugrálás: Nyilván ezek kor- és egészségi állapot függő mozgások. Ennek megfelelően kell gyakorolni. A lényege, hogy a rezgéstorna alap mozdulatait vigyük bele futás közben, erőteljesen lépjünk a sarkunkra. Hatásos a lábujj hegyén futás is. Naponta minimum 3-5 km. hosszat kellene sétálni, futni.

4. Tornagyakorlatok: Különböző testhelyzetekben, súlyzóval végzett gyakorlatokra itt van néhány sematikus vázlat. Természetesen egyéni igény alapján, saját magunk is kialakíthatjuk a gyakorlatainkat. A súlyzót testfelépítésünkhöz és erőnlétünkhöz illeszkedve válasszuk meg. Általában 2 kg-os súlyzó elegendő.

5. Evezőpad: igény és lehetőség szerint használható.

6. Izom torna: „Akarati” torna, melynek lényege, hogy a test mozdulatlan, vagy alig mozdul, de az izomcsoportjainkat megfeszítjük, miközben gondosan figyelünk arra, hogy légzésünk szabályos legyen. Pl. Reggel felkelés előtt az ágyban, hanyatt fekve a lábfejünket le és fel mozgatjuk. Ennek hatására a lábszár izmai a nagy vénákat összeszorítják, és elengedik, intenzív vénás áramlást kiváltva az éjszakai pihenést követően.

7.-8.-12. Stresszmentes életvitel és elegendő nyugodt alvás, szauna, gőzfürdő: Szinte összetartozó értékek és feladatok. Tudatos ráhangolódás nélkül nem érhető el. Ugyanakkor jelentősebb ráfordítás nélkül (20 eFt) hordozható szauna beszerezhető. Jelentősége a salakanyagok kiválasztásának meggyorsításában van.

9.-10.-11. Légköri hatás, légzési gyakorlatok, negatív ionok: Tudomásul kell vennünk, hogy egy dipólusos rendszerben élünk. Az elektromos töltéseknek, a negatív ionoknak fontos szerepe van az egészség megtartásában, a baktériumok elpusztításában és az immunrendszer aktivitásában. Állatkísérletek igazolják, hogy negatív ionmentes térben az állatok előbb-utóbb elpusztulnak. Tudjuk azt, hogy a gyógyító jellegű üdülőhelyek levegője tiszta, és negatív ionokban gazdag. Ezért a lakásban és munkahelyen egyaránt ionizátorok alkalmazása indokolt. A levegőben az optimális ionsűrűség 500 -5000 ion/cm3 kell, hogy legyen.

13.-18: Tiszta víz, tiszta étel, nyers ételek, fehér húsok, vitaminok, ásványi anyagok: A táplálkozással kapcsolatban valamennyi érintett területről elegendő általános ismerettel rendelkezünk. Ami a jelen módszer szerint fontos, hogy ne üljünk az asztalhoz, ameddig nem vagyunk nagyon éhesek, és ne együnk többet mint amennyire feltétlen szükségünk van. Azaz, úgy álljunk fel az asztaltól, mintha még képesek lennénk ugyan lyen intenzitással, ugyanannyit megenni, mint az előbb! Ha tovább is az asztalnál maradunk, akkor már a falás következik! Ez akkor következik be, amikor rokonaink kínálnak: no még egy falatot, ezt se hagyd már ott, stb. Ez már teljes mértékben az egészségünk rovására megy!

A testsúly és az egészség megtartásának egyik feltétele a mértékletes étkezés! A téma ezer ágon tisztázott már: Minimális ételbevitel, de az minőségi legyen, „ipari” termékek, tartósítószerek, stb. kerülendőek. A nyers ételek fontossága ismert, húsokból pedig csak minimális mennyiséget kell bevinnünk. Ahogy egyik barátom mondja, „mi a húst csak fűszerként” fogyasztjuk! Általános elvként célszerű betartani azt, hogy akkor együnk, ha éhesek vagyunk, és akkor is lehetőleg minél kevesebbet!

Évente egy alkalommal érdemes egy 3-7 napos böjtöt tartani, ha szükséges, akkor orvosi felügyelet mellett. Ha a böjt során nagyon éhes az ember, akkor egy két pohár „tiszta” vizet kell meginni! Ez csökkenti az éhség érzetet is. A vitaminok és ásványi anyagok fontosságát pedig Dr. Joel D. Wallach: Miért nem élünk 140 évig c. előadásából megérthetjük. (pl. lmv.hu/node/6114)

Most pedig a fentiek alapján nézzük meg egy gyakorlati példán, hogy az öregség elleni küzdelem egy napja hogyan néz ki és mire kell ügyelnünk a napi rutin során:
Ébresztő, reggel 7 órakor.
1. Légzőgyakorlatok az ágyban. 1 perc.
2. Izomtorna.1 perc.
3. Levegőben kerékpározás. 2 perc.
4. Edzés súlyzókkal. 5 perc.
5. Edzés evezőpadon. 6 perc.
6. Futás a szabadban, 3 km. 20 perc.
7. Rezgőtorna, (sarokemelés) 2 perc.
8. Otthoni gőzfürdő. 5 perc.
9. Zuhany, borotválkozás, mosdás. 10 perc.
10. Reggeli. 10 perc.
11. Előre nem látható dolgok. 12 perc.
Összesen:  74 perc.

Az egyes gyakorlatokat pontosan be kell gyakorolni és következetesen végrehajtani. A reggeli gyakorlatok elvégzését követően egész napos munka következik. Este, lefekvés előtt egy 10-15 perces séta. Lefekvés 23 órakor.
Ha az egész napi gyakorlatot áttekintjük, akkor az 1,5 órás egészségügyi programnak felel meg. Természetesen ebbe napközben még beléphet néhány gyakorlat, sarokemelés, és szükség szerinti légzőgyakorlatok. Ugyanakkor az ébrenléti időnek csak kb. 10%-t fordítottuk az egészség megtartására. Ezeket a gyakorlatokat bármilyen korú ember el tudja sajátítani, nincsen benne fizikai nehézség. Egyetlen dolog kell hozzá, akarat és kitartás! De ha valaki elsajátította módszert, és nap mint nap el is végzi a gyakorlatokat, akkor büszke lehet magára, akaraterejére, és az eredménye a hosszú aktív életkor lesz.

Próbáld ki Te is!
Kívánok sok sikert, jó egészséget és hosszú életet az aktív munka világában!

Erdei István
villamosmérnök