Hol lakjanak a tündérek?
Legelőször is azt kell eldöntenünk, hogy hol szeretnénk elhelyezni a kertecskénket, hiszen tehetjük az udvar egy kis sarkába, de ugyanígy készíthetünk a lakáson belül is mini kompozíciót. Amire fontos figyelnünk, hogy a különböző növényeknek és virágoknak napi legalább 6 órás napsütés szükséges ahhoz, hogy folyamatosan egészségesen tudjanak növekedni, fejlődni, létezni. Először egyébként érdemes megrajzolni, megtervezni az egész minikertünket, majd pedig ezek után hozzálátni annak megvalósításához.


Ha a lakáson belülre álmodtuk meg a kertet, akkor válasszunk egy edényt, mely tulajdonképp bármilyen anyagból lehet, beleértve az üveget is. Az azonban elengedhetetlen, hogy legyen vízelvezető az alján. Ha ez nincs, akkor nekünk kell készítenünk az edény aljára egy kavicsos vízelvezető réteget. Erre helyezzünk egy réteg faszenet, hogy mindig frissen tartsa a földet. Majd pedig rakjunk egy több helyen kilyukasztott fóliát rá, ami a vizet majd átengedi, viszont a földet nem. Végül pedig jöhet a jó minőségű virágfölddel történő feltöltés.

Hogyan válasszunk a tündéreknek megfelelő növényeket?
Nyilvánvalóan a legfontosabb, hogy kicsi vagy alacsony növésűek legyenek, s hogy arányosan illeszkedjenek egymáshoz a minél pompásabb látképért. Továbbá az is lényeges, hogy az egymással összeültetett növények és virágok lehetőleg ugyanazokat a körülményeket kedveljék, tehát ugyanazt a földet, hőmérsékletet és a fényviszonyokat is. A növényeket az ültetés után természetesen folyamatosan gondozni és locsolni szükséges, hogy mindig csodás látványt nyújthassanak.

A tündérek kedvenc növényei, virágai
Végezetül pedig lássunk néhány jellegzetesen tündérkertbe való növényt, amelyekkel remekül fog mutatni a minikertünk, legyen az bármilyen stílusú is!
Ha fát szeretnénk elhelyezni benne, akkor kitűnő választás lehet a páfrány. Bokornak pedig pompás alternatíva a tűzeső. A varjúhájak vagy az üvegcsalán pedig remek talajtakarót képezhetnek. De a borostyán is kihagyhatatlan eleme lehet a kis kertecskénknek, ha kúszónövényt is szeretnénk látni benne.


S hogy gyönyörűszép, színes és illatos legyen a tündérkertünk, ültessünk bele szebbnél szebb virágokat is! Ilyen pompás virág például a tündérrózsa, mely rózsaszín küllemével valóban tündéri miliőt teremt. Szintén tündérkertbe való a vadárvácska és a hagyományos árvácska is, melyek színválasztéka roppant széles skálán mozog. Az ibolya pedig csodás lila talajtakarót képez, így őt is bátran helyezzük el a kertünkbe. Továbbá minikertünk éke lehet még a kövirózsa, a gyűszűvirág, a harangvirág, valamint a kankalin is.


A virágok mellé pedig tulajdonképpen bármilyen berendezést és kiegészítőt elhelyezhetünk a tündérkertünkbe, ennek valóban csak a képzeletünk szab határt. A lényeg csupán annyi, hogy örömünket leljük a kertecskénk elkészítésében, s amikor ránézünk tündéri kis kertünkre, akkor a szívünket kellemes, melengető érzés járja át.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony
www.kertfuvesítes.hu