Kétszer olyan gyorsan zajlik az Északi-sarknál a felmelegedés, mint a világ többi részén. 

Szibériában a héten 30 Celsius-fokot mértek, pedig 2 fok szokott lenni ilyenkor -  írja a Gizmodo. Jövő héten ugyan kisebb lehűlés várható, de a régió felmelegedése megállíthatatlan.

A rekord meleg tél következménye a rendkívüli időjárási az északi sarkkörénél. A meleg tél miatt nem volt hó, ez okozhatja a szokatlanul magas hőmérsékletet a környéken.

További aggasztó jelenség, hogy a térség szárazföldi részein egyre jobban terjednek a futótüzek. Elsősorban Szibéria keleti részén csaptak fel a lángok, ahol eleve kevesebb hó esik.

Ezzel párhuzamosan a térség nyugati részétől északra fekvő Kara-tengeren, - amely a Jeges-tenger egyik peremtengere -  jelentősen csökkent a jég mennyisége: a hét elején mért volt a valaha mért legalacsonyabb szint. A nyolcvanas években csak a nyár közepén, júliusban kezdett csökkenni a Kara-tenger jégszintje, most ez már nagyjából két hónappal korábban történik meg.

Nem csak a Kara-tenger az egyetlen, ahol a jégszint jelentős csökkenését rögzítették: ugyanez a jelenség megy végbe a Bering- és a Barents-tengeren is. Mindkét tengernél minden idők egyik legalacsonyabb jégmennyiségét mérték a tudósok.

A Szibériában mért mostani 30 fokos hőség még mindig elmarad a tavaly nyáron mért környékbeli kánikulától. Akkor a sarkvidék svédországi részén mértek 35 fokot, míg a Föld legészakibb településén egy évvel ezelőtt 21 fok volt a rekord.

Az Északi-sarknál a felmelegedés kétszer olyan gyorsan megy végbe, mint a világ többi részén. Félő, hogy a mostani rekordok rövidtávúak lesznek, akár évről évre újabb és újabb hőmérsékleti csúcsok dőlhetnek meg a régióban. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!