Az előbb felsorolt növények mind a hagymafélék vagy keresztesvirágúak családjába tartoznak. Mi most a tormával és a vízitormával fogunk részletesebben foglalkozni.

A torma

A fő hatóanyagot az illóolaj hordozza, amellyel mindenki találkozott már hagymaszeletelés vagy tormareszelés közben. Nézzük egy kicsit tudományosan a hatóanyagokat, ígérem nem lesz hosszú…
A torma baktériumölő és szaporodásukat gátló hatását az úgynevezett mustárolaj-glikozidok és a hidrogén-rodanid hozzák létre. A mustárolaj-glikozidok magas kéntartalmú anyagokból állnak, és a növényekben általában irritációt nem okozó formában fordulnak elő. 

Ha hagymát, tormát vagy egy marék mustármagot szagolgatunk, annak általában nincs irritáló hatása. A torma és a hagyma szeletelésekor vagy reszelésekor szigrin nevű irritációt nem okozó glikozid kapcsolatba kerül a mirozináz enzimmel, és egy pillanat alatt kialakul az irritációt kiváltó allil-mustárolaj. Az allil-mustárolaj egy erős hatású természetes antibiotikum. A vízitormánál hasonló biokémiai folyamat zajlik le.
A torma számos értékes hatóanyagot tartalmaz, és nemcsak fűszer-, hanem valódi gyógynövényként is alkalmazható az év minden hónapjában.