A virágokból készült ételek, édességek az elegáns éttermek ínyencségeinek számítanak, hétköznapi ízléssel megáldott emberként bizarrnak tartjuk a vázából a tányérra kerülő szirmokat. Pedig ezek könnyen elkészíthető, és ízletes fogások is lehetnek.

Néhány ehető virágról röviden:

 Hagyma (Allium)

A hagyma nemzetségbe tartozó növények virágai mind ehetőek. A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) virágainak íze a legkevésbé markáns. A rózsaszín vagy fehér virágú fokhagyma (Allium sativum) virágának zamata enyhébb a hagymáénál.

Angyalgyökér (Angelica archangelica)

A nyár közepén, végén virágzó, kétnyári orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica) virágainak színe a levendulakéktől a rózsa-vörösig változik. A növény minden része, így virága is fogyasztható. Íze a zelleréhez, az édesgyökérhez hasonlatos.

Almafa virága (Malus)

Az almafa virágai gyümölcsös édességek remek kiegészítői. Esetenként cianid előanyagokat tartalmazhat, ezért csak kis mennyiségben fogyaszthatók.