A mungóbab Indiából és Délkelet-Ázsiából származik, ahol már legalább 4500 éve termesztik. Az indiai ajurvédikus gyógyászatban a "teljes értékű táplálék" kategóriába sorolják, mivel tökéletes egyensúlyban tartalmaz tápanyagokat és könnyen emészthető. Nevét a hindi "mung" szóból kapta. Más elnevezései még a zöldbab, maash, vagy aranyló bab. Napjainkban a világ legfontosabb mungóbab-termesztői India, Kína, Mianmar, Thaiföld és Indonézia, de már Ausztráliában és az USA-ban is egyre nagyobb területeken termesztik.
Tápanyagok tárháza egy kis magocskában
A mungóbab igazi tápanyagbomba. 100 gramm főtt mungóbab körülbelül 7 gramm fehérjét tartalmaz, miközben zsírtartalma mindössze 0,4 gramm. Különlegessége, hogy aminosav-összetétele szinte teljes, vagyis majdnem az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amire szervezetünknek szüksége van. Gazdag B-vitaminokban (különösen folsavban), mangánban, magnéziumban, foszforban és káliumban. Rosttartalma jelentős: 100 gramm főtt mungóbab közel 8 gramm rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel negyede.
Miért könnyebben emészthető, mint más babfélék?
A mungóbab egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal könnyebben emészthető, mint a legtöbb hüvelyes. Alacsonyabb az oligoszacharid-tartalma (azok a cukrok, amelyek a puffadást okozzák), valamint a főzési ideje is rövidebb más babfélékhez képest. Nem igényel előáztatást, bár 2-3 órás áztatással a főzési idő 20 percre csökkenthető. A mungóbab nem okoz olyan mértékű gázképződést a belekben, mint más hüvelyesek, ezért érzékenyebb emésztőrendszerrel rendelkezők is nyugodtan fogyaszthatják. Ez a tulajdonsága teszi különösen értékessé gyermekek és idősek étrendjében is.
Vércukorszint-szabályozás természetesen
A mungóbab kiváló választás cukorbetegek és vércukorszint-problémákkal küzdők számára. Alacsony glikémiás indexe (GI értéke körülbelül 25-30) és magas rosttartalma miatt lassan emeli meg a vércukorszintet. A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, így nem okoz hirtelen vércukorszint-ingadozást. Ráadásul a mungóbabban található bioaktív vegyületek, például a vitexin és isovitexin segítenek javítani az inzulinérzékenységet, ami a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében és megelőzésében is fontos tényező lehet.
Szívbarát tulajdonságok
A mungóbab rendszeres fogyasztása támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Magas káliumtartalma segít szabályozni a vérnyomást, míg rostjai csökkentik a káros (LDL) koleszterin szintjét. A benne található antioxidánsok és flavonoidok védik az érfalakat az oxidatív stressztől. Kutatások kimutatták, hogy a mungóbab rendszeres fogyasztása akár 7-8%-kal is csökkentheti az összkoleszterin-szintet, ami jelentős védőfaktor a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.
Csíráztatva még értékesebb
A mungóbab csíráztatása megsokszorozza a benne található tápanyagok mennyiségét és hozzáférhetőségét. A csíráztatás során a C-vitamin-tartalom akár 285%-kal is növekedhet, és az antioxidánsok mennyisége is jelentősen emelkedik. A folyamat során a magban lévő keményítők egyszerűbb cukrokká bomlanak, a fehérjék könnyebben emészthetővé válnak, és csökken az antinutriensek (például fitinsav) mennyisége. A csíráztatott mungóbab enzimekben gazdag, támogatja a méregtelenítést és javítja az emésztést. Otthoni csíráztatása egyszerű: a magokat tiszta vízben áztassuk 8-12 órán át, majd szűrjük le, és tartsuk nedvesen egy csíráztató tálban vagy befőttes üvegben, naponta 2-3-szor öblítve.
Felhasználása a konyhában
A mungóbab rendkívül sokoldalúan használható a konyhában. Főzhetünk belőle levest, főzeléket, curryt, salátát, sőt, még desszerteket is. Ázsiában gyakran készítenek belőle édes pasztát (különösen a hántolt, sárga változatból), ami sütemények és édességek alapanyaga. A főtt mungóbab kiváló alapja lehet különböző zöldséges fogásoknak, húspótló vegetáriánus ételeknek. Csíráztatva salátákba, szendvicsekbe, tavaszi tekercsekbe kerülhet, de smoothie-kba és levesekbe is belekeverhetjük. Lisztje gluténmentes alternatíva, amely kiválóan alkalmas palacsinták, lepények készítésére.
Az ősi gyógyászattól a modern konyháig
Az ajurvédikus gyógyászatban a mungóbabot "szattviksnak" (tiszta, harmonikus) minősítik, és úgy tartják, hogy segít egyensúlyban tartani mindhárom dósát (testtípust). A kínai orvoslás szerint hűtő hatású, méregteleníti a szervezetet és harmonizálja az energiaáramlást. Modern kutatások igazolják ezeket a hagyományos megfigyeléseket: a mungóbab valóban rendelkezik méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásokkal. Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni számos krónikus betegséget, többek között a szív- és érrendszeri problémákat, a 2-es típusú cukorbetegséget és egyes daganatos megbetegedéseket.
Tippek, trükkök:
Mungóbabot beszerezhetünk ázsiai élelmiszerboltokban, bioboltokban vagy nagyobb szupermarketekben. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a babok egységes méretűek, élénk zöld színűek legyenek, és ne legyenek töröttek vagy foltosak. A száraz mungóbab megfelelő körülmények között - hűvös, száraz helyen, légmentesen lezárva - akár 2-3 évig is eltartható. A főtt mungóbab hűtőben 3-4 napig, fagyasztva pedig 2-3 hónapig marad friss. Érdemes tudni, hogy a hántolt (sárga) mungóbab gyorsabban fő, de kevesebb rosttartalommal és tápanyaggal rendelkezik, mint a hántolatlan zöld változat.