A hallás csak a hang által lehetséges, mint ahogy a látás is csak a fény segítségével történhet. A hang nem más, mint a tér minden irányában terjedő rezgés.

Az emberek általában a 20 és 20.000Hz közötti hangokat hallják, de az emberi fül az 1000-3500Hz tartományban a legérzékenyebb. Ha csökken a fül érzékenysége, károsodik a hallás, ami jelentősen befolyásolja az élet minőségét. A halláskárosodás mértékének pontos megállapítása, valamint a hallás csökkenésének, illetve elvesztésének hátterében meghúzódó egészségügyi zavarok megállapítása érdekében orvosi vizsgálatok szükségesek.

A halláskárosodás típusai között ismerünk vezetéses, idegi, valamint e kettő keverékéből származó kevert típust is. A vezetéses halláscsökkenés elsősorban a hangvezető rendszer (külső hallójárat, dobhártya, középfül, fülkürt) károsodása miatt léphet fel. Gyermekek esetében elsősorban a fület és a melléküregeket érintő gyulladások, megnagyobbodott mandulák (orrmandula), valamint gyermekkori fertőző-betegségek esetén jelentkezik.
A középfülgyulladás következményeként kialakuló genny vagy váladék felszaporodik a középfülben, gátolva a hallás folyamatát. Ilyenkor fontos a vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem-bevitel (béta-karotin; C-, B2-, B6-, E-vitamin; cink és szelén) mellett a fül külsőleg történő kezelése is. Végezhetünk fülgőzölést kamillateával egy szűk csövű teáskanna segítségével, valamint használhatunk kakukkfűolajat is a fülbe cseppentve.