Az alábbiakban a helyes muskátli-öntözés hét sarkalatos pontját mutatjuk be röviden.

1. A muskátli vízigényes és rendszeres öntözést igényel. Ha túl kevés vizet kap, akkor elszáradhatnak a levelei és virágai. Előfordulhat, hogy még esős napokon is meg kell locsolni a muskátlikat. A bokros felépítése miatt lehet, hogy az esővíz el sem éri a talajt.

2. Az előbbinek kissé ellentmond, de a muskátli nem szereti a túlöntözést. A virágládában álló pangó víz a gyökerek rothadását okozza. Érdemes az ültetőedény aljára egy réteg agyag-granulátumot vagy hasonló anyagot helyezni, ami biztosítja a megfelelő vízelvezetést.

3. A muskátlit a legjobb reggel vagy este öntözni. Ha nap közben, a tűző napon öntözzük, akkor a növény levelei megégnek és károsodhatnak.

4. Fontos a megfelelő időpont. A muskátli legjobban akkor érzi magát, ha a talaj felső egy centiméteres része kiszáradt, mielőtt újra öntözzük. Az öntözés során a vizet közvetlenül a növény tövébe kell juttatni, hogy a gyökerek megfelelően fel tudják szívni.

5. A muskátli nem szereti a hideg vizet. Ha hideg vízzel öntözzük, akkor a növény megbetegedhet és sárgulni kezdhetnek a levelei.

6. A muskátli kényes a kemény vízre. A kemény víz magas ásványianyag-tartalmú, ami felhalmozódhat a növény gyökerében, és károsíthatja azokat. Használjunk esővizet az öntözéshez, ha tehetjük.

7. A magas páratartalom káros a muskátli egészségére, és elősegítheti a gombás betegségek kialakulását. Hogyha a levelek tetején sárgás foltok, és ezzel egyidejűleg a levelek alján gyűrű alakú, barna körök jelennek meg, biztosak lehetünk abban, hogy növényünk elkapta a muskátli rozsdát, ami egy gombás betegség,