Akik szeretik a kávét vagy egyszerűen már hozzászoktak, el sem tudják képzelni a mindennapjaikat nélküle. Hiszen felkelés után az első gondolatuk is hozzá száll. Viszont van néhány probléma, amit csak ők érthetnek. Vegyük például a gyomorfájást vagy az álmatlan éjszakákat. Szerencsére minden kávéból eredő problémára van megoldás.

A kávé üres gyomorra történő fogyasztása gyomor- és bélproblémákat is okozhat: hasi görcsöt, puffadást és rohanást a mosdóba. Ez a koffein bélstimuláló hatásának köszönhető. A szakértők szerint ezt úgy lehet a legkönnyebben kivédeni, ha bőségesen bereggelizünk, mielőtt elfogyasztanánk a nap első kávéját.

Mivel a minőségi kávé antioxidánsokat tartalmaz, ezért odafigyelve fogyasztva az egészséges táplálkozás része lehet. Ha azonban túl sokat iszunk belőle, akkor megtapasztalhatjuk kevésbé jótékony hatásait is: például az álmatlan éjszakákat és a forgolódást. Próbáljuk ki, hogy kettő óra után már nem iszunk kávét néhány napig, azután nézzük meg az éjszakáink minőségét.

Aki folyamatosan kávézik, azt is tapasztalhatja, hogy egy idő után növelnie szükséges az adagot. Ennek oka, hogy a koffein hatása a legtöbb embernél fokozatosan csökken. A legjobb, amit tehetünk, nem az adag megnövelése, hanem az, hogy egy ideig abbahagyjuk a kávézást, esetleg lecsökkentjük az adagot és csak alkalmanként iszunk. Ha azonban enyhe elvonási tüneteket tapasztalunk, mint a fejfájás vagy a szédülés, keressük fel orvosunkat. A szakértők szerint azonban ezek a panaszok néhány nap alatt megszűnnek.

A cukorhoz és az alkoholhoz hasonlóan az emberek szervezete a koffeinre is eltérően reagál. Lehet, hogy egyik nap teljesen normálisan érezzük magunkat, a másik nap pedig idegesek vagyunk, és remeg a kezünk. Ezt akkor tapasztalhatjuk, ha egy csésze, a szokottnál jóval erősebb kávéval vagy több csésze kávéval próbáljuk felébreszteni magunkat egy rossz éjszaka után. Érdemes a testünkre hallgatni és inkább lekorlátozni a kávét, ha remegés jelentkezik vagy gyorsan kezd verni a szívünk. Ez esetben igyunk sok vizet is!

De mit lehet tenni a rossz lehelet ellen? Érdemes a táskánkban vagy az asztalunkon néhány leheletfrissítő cukorkát vagy rágót tartani. Ennyire egyszerű. Sajnos nincs rá semmilyen csodamódszer a mentolos cukorkán kívül.