Biztonságos közlekedés, sportos életmód, turisztikai vonzerő


A Homokhátság fővárosaként emlegetett Mórahalom 2009. óta minden évben kiérdemelte a „Kerékpárosbarát Település” címet. Hogy hogyan lehet egymás után hétszer elnyerni az országos elismerést, és miért kerékpároznak egyre többen a térségben: ennek jártunk utána kedvenc zöld városunkban.

Mórahalom különleges adottsága annak az évek óta tartó, egymásra épülő fejlesztési elképzeléseknek köszönhető, mely lehetővé tette, hogy fokozatosan egyre több kerékpárút épüljön a városban. Mára a település területén több mint 30 km biztonságos kerékpárút áll a mozogni vágyók rendelkezésére. Mórahalom az összes szomszédos településről elérhető bicikliúton. Mindez azt jelenti, hogy bármerre is induljunk Mórahalomról, vagy éppen bármerről is közelítsük meg: megtehetjük azt kerékpárúton is. A kerékpárutak között van EUROVELO útszakasz, a régi kisvasút vagy az Alföldi Kéktúra nyomvonalát követő szakasz, bel- és külterületi egyaránt. Mindegyikben közös, hogy biztonságos használatukkal nem csak a turisták kedvence, hanem a sűrűn lakott tanyavilágban és a belvárosban élőknek is megkönnyíti a közlekedést. A térség számára kiemelt fontosságú minden egyes megépült útszakasz, számos célcsoport használja, hiszen nagyon kedvelt közlekedési formáról van szó. A tanyai lakosság a dűlőutakról felkanyarodva munkába járáshoz, buszmegálló eléréséhez, iskolába menetelhez veszi igénybe, de a biztonságos használat miatt már például bevásárlást is beiktathatnak kerékpárral. Az utat nem csak kerékpárosok veszik igénybe. A futás szerelmesei éppúgy szívesen kocognak a nyugodt tanyasi tájon keresztül, mint ahogyan turisták is felkeresik például az idén elkészült - Zákányszéket és Mórahalmot összekötő – kerékpárutat akár gyalogosan is.
A kétkerekű közlekedést nem csupán a kerékpárutak segítik: a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások is népszerűek. Kerékpár kölcsönzési és túrázási lehetőségek, százakat megmozgató kerékpáros rendezvények, praktikus tárolók, pihenőhelyek kialakítása teszi változatossá a kerékpárbarátok életét. A manapság egyre népszerűbb kikapcsolódási és mozgásforma minden korosztálynak kedvez a városban.

Miért kerékpár?
– érvek a bringázás mellett

Miért bicikliznek az emberek? Ennek számtalan oka van, mégis talán a legfontosabb közülük, hogy a kerékpár a legsokoldalúbb közlekedési eszköz, a lehető leghatékonyabb jármű, hogy A pontból eljuss B pontba egyszerűen, kényelmesen. A kerékpározás egészséges saját magad és a körülötted élők számára egyaránt. A gyakori bringázás javítja a kondíciódat és segít, hogy egészséges, hosszú életed legyen. A kerékpározás univerzális: egyszerre közlekedési eszköz, sporteszköz és társasági elem. Nem terheli a környezetet, a motorizált közlekedés arányának csökkenésével javul Földünk környezeti állapota, csökken a lég- és a zajszennyezés. Amellett, hogy észrevétlenül ápoljuk fizikai megjelenésünket és javítjuk belső szerveink egészségügyi állapotát, mentálisan is felfrissülünk egy kiadós kerékpározás után. A szabadság érzése és a mozgás öröme együtt járul hozzá ahhoz, hogy megszabaduljunk a felgyülemlett feszültségtől és gondoktól. Használata remek lehetőséget ad arra, hogy a család tagjai közelebb kerüljenek egymáshoz, hiszen a kerékpározás nincs korhoz kötve, így például együtt tekerhet a nagyszülő a gyerekekkel. A kerékpártúrák pedig rengeteg olyan emléket képesek felhalmozni, amiket a későbbiek során jó szívvel fogunk felemlegetni egy vasárnapi ebédnél. Aki kerékpárral jár munkába, vagy szabadidejében biciklizik néhány órát, máris tett valamit egészségéért, a jobb erőnlétért, a hosszabb életért.