A dm Kezdd kicsiben! kezdeményezéséhez, a Zöldunió felkérésére zöld portál-főszerkesztőként én is csatlakoztam és arra tettem vállalást, hogy „kizöldítem” a fürdőszobámat! A kozmetikai és tisztálkodási szerek vásárlásánál régóta alapvető szempont számomra, hogy környezetbarát legyen. Ezt ma már bárki megteheti, mert bármilyen hihetetlen is, ezek a termékek nem kerülnek többe, mint a hagyományos társaik.

Szappant a hajra!

Hajmosás „zöldítésénél” egy meglepő dologra, a samponszappanra tettem le a voksomat. Szinte kezelhetetlen, göndör hajam van, amit – hogy álljon valahogy és ne lapuljanak le a fürtök – a hagyományos samponokkal kétnaponta mosni kellett, ezután pedig hosszú idegig ható hajbalzsamokat használtam, hogy ne legyen „pulikutya” fejem. Elég merész vállalkozásnak tűnt a jól megszokott termékeket lecserélni.

Először egyáltalán nem tetszett az eredmény. Nem habzott úgy, ahogy megszoktam, öblítés után furán sprőd tapintásúnak éreztem a hajam, a tincseim elnehezültek. Azt olvastam, hogy kell egy pár alkalom, hogy megszokja a hajam, de bevallom, nehéz volt kitartanom. Három hétig kontyban hordtam a hajam. J Pár hét alatt azonban „átszoktattam” a hajam a szappanra, és kipróbáltam az almaecetes öblítést is, amitől sokkal csillogóbbá és élettelibbé vált a hajam. A samponszappan természetesen tisztít, hidegen sajtolt növényi olajokat tartalmaz, továbbá természetes illóolajokat. Kell egy kis kitartás hozzá, de ma már nem térnék vissza a hagyományos samponokra.

A samponszappant érdemes kipróbálnia azoknak, akinek hamar zsírosodik, vagy korpásodik a haja. Pár hajmosás kell, hogy hozzá szokjon a hajunk, de a fejbőrön rögtön látszik a változás.

Víztakarékosság:

Amin a legtöbbet tudtam a fürdőszobában zöldíteni és spórolni is, az a zuhanyozási idő lerövidítése volt. A családban előnyben részesítjük a zuhanyt a fürdéssel szemben, hiszen gyorsabb és takarékosabb is, de valljuk be, néha a forró víz alatt állva elrepül az idő.
Egy átlagos zuhanyozás kb. 8 percig tart nálunk. Ez idő alatt kb. 48 liter vizet, percenkén 6 litert használunk (Víztakarékos zuhanyfejünk van, ami 1/3-ával csökkenti az átfolyó víz mennyiségét, ami alapból 9 liter/perc lenne.) Mire mindhárman lemosdunk, majdnem 150 liter víz fogy el, amit még így is nagyon soknak találtam.

Hogy ösztönözzem magunkat a gyorsabb mosdásra, beszereztem egy zuhanystoppert. Ezt a jópofa kis készüléket a csempére kell rögzíteni, és ki lehet választani, hány percről számoljon vissza. Miután eltelik az idő, jó éles hangon sípolni kezd, ezzel is ösztönözve a gyorsabb mosdásra.
Nagyon könnyen belejöttünk, pár nap alatt sikerült 5 percre lerövidíteni a mosdást. (A zuhanystopper helyett tökéletesen megfelel akár egy homokóra, vagy egy konyhai tojásfőző óra is)

És mennyit lehet így spórolni?

Legalább 3x3 perc vízhasználatot takarítunk meg naponta, ez egy hónapban 270 percet és 1620 liter vizet jelent. Ez egy évben közel 20,000 liter! És ezt csak a zuhanyozás során spóroltuk meg.

Közben egy újabb – pofonegyszerű - ötletem támadt, ami még tovább növeli a víztakarékosságot. Egyszerűen, miután bevizezem magam, elzárom a vizet arra az időre, amíg tusfürdővel megmosdok, vagy kimosom a hajam, és utána csak az öblítéshez nyitom meg újra. Érdemes megfontolni, ugye? :)
 

A dm „Kezdd kicsiben!” felhívással edukációs programot és közösségi kihívást indít, hogy zöldebbek legyenek a hétköznapok. Tedd meg az első lépéseket Te is! Csatlakozz a dm facebook kihívásához, melynek zárt facebook csoportja itt érhető el. A dm a résztvevőket az egyéni elköteleződésen túl is szeretné motiválni: minden csatlakozó személy után 100 forinttal támogatnak egy környezetvédelmi kezdeményezést, a 2020-as Tiszai PET Kupát. Céljuk, hogy 1 millió forinttal segítsék a szemétgyűjtő akció lebonyolítását.

 Forrás: www.zoldujsag.hu
  Kép: https://images.pexels.com
 A cikk a Zöldunió - dm Partnersége keretén belül készült

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!