A Várpalotai Kistérségben működő ZÖLDIKÉK Környezetvédelmi Lakossági Tanácsadó Iroda - visszatekintve 8 hónapos működésére - pozitív eredménnyel zárta a 2011-es évet. Minden programot sikeresen bonyolítottak le és ez által a környezettudatos szemléletmódot népszerűsítették a lakosság körében.

A nyár folyamán részt vettek a kistérség településeinek szabadtéri rendezvényein. A fenntarthatóság mind a hét témakörére kiterjedő szakmai tanácsadással várták az érdeklődőket sátruknál a Várpalotán megrendezésre került Civil Napon, a Tési, az Ösküi és az Ősi Falunapokon, valamint a Berhidai Napokon. Két nagyszabású, több száz főt mozgósító rendezvényük a Vásárral egybekötött helyi termékbemutató és a Lakóhelyi Nagytakarítás volt Várpalotán.

Az óvodák és iskolák sem maradtak ZÖLDIKÉK nélkül a tavalyi évben! A környezetvédelem jeles napjaihoz kapcsolódóan tanórán kívüli programokat szerveztek a gyerekek részére, hogy elültessék bennük a természet szeretetének és a környezet védelmének magjait.
Az óvodás korosztály részére a Madarak és Fák Napja, valamint az Állatok világnapja alkalmából játékos feladatokon keresztül mutatták be a növényeket és az állatokat, felhívva ezzel figyelmüket a védelmükre. A Környezetvédelmi Világnap alkalmából szervezett szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő játékban örömmel tapasztalták, hogy az 5-6 éves korosztály már nagyon tájékozott a témában.

Az általános iskolások részére olyan, a környezet valóságában megszerezhető tapasztalatokon alapuló megfigyelési gyakorlatokat szerveztek, melyek cselekvésre ösztönzik a tanulókat. Az Autómentes Világnap alkalmából forgalomszámlálást végeztek a gyerekekkel egy lámpás kereszteződésnél, a Földünkért Világnap alkalmából pedig elektromos berendezések energiafogyasztásának és árának arányait vizsgálták egy műszaki berendezéseket forgalmazó üzletben.

A középiskolás korosztálynak már komplett akciónapokat szerveztek, melyekből a tanulók érzékelhették cselekedeteik fontosságát és eredményeit. Az Ózon Világnapja alkalmából transzparensekbe öltözve vonultak ki a város több pontjára, felhívva ezzel a lakosság figyelmét az ózonlyuk káros hatásaira. A diákok interjúkat készítettek a járókelők ózonnal és ózonréteggel kapcsolatos ismereteiről és szakmai tájékoztatást is adtak a hiányos tudással rendelkezőknek. A Fogyasztásszüneti Világnap alkalmából cserebere börzét szerveztek a tudatos vásárlás és a hulladékcsökkentés előnyeinek népszerűsítése érdekében.

A felnőtt lakosság részére a rendezvényeken és az akciónapokon kívül szakmai konzultációs fórumokat és ismeretterjesztő előadásokat is szerveztek, ahol valamely aktuális környezeti probléma köré építették a prezentációt. Konzultációra, környezetvédelemmel kapcsolatos információ és tanácsadás kérésére folyamatosan lehetőséget biztosítanak irodájukban, valamint telefonos és internetes elérhetőségeiken. A honlapukon minden rendezvényükről megtalálhatók a fényképek, valamint kisfilmjük és kiadványaik is megtekinthetők.
Tevékenységük eredményességét és hasznosságát szemlélteti az a tény is, hogy egyre több felkérést kaptak - és kapnak mai napig is - programok szervezésére, rendezvényeken való részvételre és környezetvédelemmel kapcsolatos együttműködésre. Ennek következményeképpen partneri kapcsolatot építettek ki a helyi civil szervezetekkel, szolgáltatókkal, kulturális és oktatási intézményekkel. Ezek az eredmények azon kívül, hogy örömmel töltik el az Iroda munkatársait, gondolkodásra is késztetik őket, hogy miként tudnák hosszú távon folytatni tevékenységüket. Igény egyértelműen mutatkozik rá, ezért a jövőben a ZÖLDIKÉK egy lakossági környezetvédelmi tanácsadó iroda hálózat kialakítását tervezik, mert a környezettudatos gondolkodásmód minél szélesebb körben való elterjesztése a legfontosabb célkitűzésük.
ZÖLDIKÉK Környezetvédelmi Lakossági Tanácsadó Iroda elérhetőségei:

8100 Várpalota, Jókai u. 2. fsz. 3.
Nyitva tartás: H-P 8-16 óráig
Tel.: 06-70-622-6778
E-mail: info@zoldikek.net
Honlap: www.zoldikek.net